Patat light?!

Ga naar de inhoud

Patat light?!

Libra dieetadvisering
Gepubliceerd door Irene Kieftenburg in Dieetcoach · 28 juni 2023
Vanmorgen hoorde ik op de radio dat patat straks niet meer in plastic verstrekt mag worden. Het patatbakje is dan van duurzaam materiaal. Er werd gesuggereerd dat de patat hierin knapperiger wordt omdat het bakje de vetten opslurpt. Patat light volgens de dj. Nadat ik was uitgelachen, bedacht ik dat mensen wellicht echt denken dat het zo werkt. Dus even een toelichting.

Veel mensen deppen na het frituren de patat af om minder vet binnen te krijgen. Of ze denken dus dat zo’n nieuw patatbakje ook echt vet van de patat af haalt. Helaas is dat niet echt zo. Dit komt doordat bij de bereiding van patat er in de voorgegaarde aardappelen veel vet trekt. Dit kun je er niet af deppen. Overigens zit er al vet in de patat als jij het in de supermarkt koopt. Dit komt doordat het in de fabriek bij 160 graden Celsius wordt gefrituurd. Dit is om de patat voor te garen. Hierbij trekt er al vet in de patat. De patat kleurt in deze fase nog niet. Vervolgens wordt het vaak ingevroren en koop jij als consument de bevroren patat. Die ziet er qua kleur licht uit en mogelijk dacht je hierdoor dat het gewoon gesneden aardappel is. Maar het is dus al verzadigd met vet. In 100 gram patat uit de diepvries zit gemiddeld al 4-6 gram vet. Als je het dan thuis afbakt op 180 graden Celsius trekt er nog meer vet in en kom je op gemiddeld 15 gram vet per 100 gram. Veel mensen denken dat ovenfrites veel beter zijn. Bij het voorfrituren van ovenfrites is het soms zo dat het vetgehalte gelijk is aan gewone fritesvariant. Als je die eet, eet je dus wel echt minder vette patat. Maar er zijn ook ovenfrites te koop met een hoger vetgehalte, namelijk rond de 8 gram per 100 gram ovenfrites. Dan is het nog steeds minder vet, maar wel vetter dan je mogelijk verwacht. Bij het bruinen van patat gaat het vet van de patat reageren met de koolhydraten die erin zitten (dit is het zetmeel uit de aardappel). Dit geeft het knapperige laagje dat wij zo lekker vinden. Maar in dit laagje zitten dan wel zogenaamde AGE’s. Dit zijn ongewenste verbindingen. Een knapperige broodkorst is ook een voorbeeld van AGE-vorming. Zo’n verbinding is niet wenselijk in ons bindweefsel. Het zijn dan harde, stugge verbindingen. En ons hele lichaam bestaat uit bindweefsel structuren, ook ons hart bijvoorbeeld of onze longen. Onze nieren kunnen AGE’s wel afbreken maar tot een bepaalde hoogte. Dus als je dagelijks patat of gewone aardappelen met olie/ vet in de airfryer of oven bereidt, eet je niet alleen meer vet, maar ook meer AGE’s. Dit bevordert versnelde veroudering. En in olie zit geen vitamine A en D. Deze vitamines hebben we wel nodig. Dus een gewone gekookte aardappel met jus is ook zo gek nog niet. Bij mijn speurtocht naar de samenstelling van patat kwam ik ook tegen dat er behalve aardappelen ook gemodificeerd aardappelzetmeel, rijstebloem, zout, dextrine, rijsmiddel (E450, E500), maltodextrine, verdikkingsmiddel (E415), kurkuma, paprika-extract etc. in kan zitten. Dit zijn dus ook extra suikerachtigen (de dextrinen) en zetmelen die extra vet aantrekken in jouw frituurpan bij het afbakken. Het loont dus wel de moeite om op de verpakking te kijken naar wat je nu daadwerkelijk koopt. Wil je meer weten? Neem dan contact op met ons!


© 2022 Libra Dieetadvisering
Libra is ook gevestigd in:
Drenthe: Assen, Emmen, Emmer Compascuum, Klazienaveen, Sleen en Zuidlaren
Friesland: Akkrum (hoofdlocatie), Franeker, Garijp, Grou, Harlingen, Leeuwarden, Makkum, Nij Beets, Noordwolde, Oostermeer, Sexbierum en Tijnje.
Overijssel: Kuinre en Oldemarkt.
Hoofdvestiging: Dringelstrjitte 3 - 8491 CR  Akkrum - Tel.: 0566-651991 - E-mail: info@libra-dieetadvisering.nl
Terug naar de inhoud