RGV: beperk de inname van keukenzout

Ga naar de inhoud

RGV: beperk de inname van keukenzout

Libra dieetadvisering
Gepubliceerd door Irene Kieftenburg in Dieetcoach · 21 juni 2023
Vorige week besprak ik wat gezonde voeding nu eigenlijk is aan de hand van de adviezen van de Richtlijnen Goede Voeding (RGV). Eén van de punten is het eten van maximaal 6 gram keukenzout per dag. Dit lijkt nog best veel, maar je gaat er sneller overheen dan je denkt.  

Bijna alle Nederlanders eten te veel zout, maar hebben hier zelf vaak geen weet van. Ik hoor regelmatig dat mensen geen of nauwelijks zout denken te eten bij de warme maaltijd. Bij navraag eten zij dan wel bijna altijd gezouten vlees of vis. Meestal kant en klaar uit de supermarkt of van de slager of viswinkel. Daarbij worden er bij de bereiding van de warme maaltijd vaak zoute smaakmakers als ketchup, ketjap, bouillon, maggi en zakjes met kruidenpoeder voor bijvoorbeeld macaroni of nasi gebruikt. Dit kruidenpoeder bevat nauwelijks kruiden, maar wel veel zout. Ook groenten uit een pot of blik bevatten bijna altijd veel zout (tenzij op de verpakking staat van niet). Een lekkere plak gesmolten kaas in een ovenschotel of geraspte kaas op de macaroni geeft ook weer flink wat extra zout. Op deze wijze eet je al snel veel meer zout dan je denkt. Daarbij is het brood en het hartige beleg dat wij eten ook al behoorlijk zout. Gemiddeld 0,7 gram zout per boterham met hartig beleg. Tel daar de extra’s zoals zoute pinda’s, olijven en chips bij op en dan gaat de gemiddelde Nederlander zo naar 9 gram zout per dag. Zo gaan we flink over de aanbeveling van maximaal 6 gram zout per dag heen. Minder zout eten geeft gezondheidswinst zoals minder kans op hart- en vaatziekten. Ook je nieren worden gespaard als je minder zout eet. Puur en onbewerkt eten helpt om jouw zoutinname te verlagen. Verse groente, vers fruit, vers vlees en verse vis bevatten van nature weinig zout. Niet bereide groente of fruit uit de diepvries zijn ook prima om te kiezen. Kijk, zoals al genoemd, uit met smaakmakers, maar ook met sauzen en soepen uit pot of blik. Kant en klare maaltijden zijn altijd zout. En ook snacks als kroketten, hamburgers of sandwiches uit de fastfoodketens of snackbar zijn enorm zout. Minder zout toevoegen als je zelf iets maakt, is raadzaam. Elke theelepel is 2 gram zout. De bovengenoemde zoute producten gaan hier vaak flink overheen. Met minder zout koken, heeft wel tijd nodig. Onze smaakpapillen hebben zeker wel een paar weken nodig om aan de minder zoute smaak te wennen. Maak gebruik van kruiden en specerijen om het eten op smaak te maken. En bedenk dat ook zeezout of kruidenzout gewoon zout is of bevat. Kies als je wel zout wilt gebruiken, altijd voor jodiumhoudend zout. Zout met kalium, dieetzout genoemd, is niet altijd geschikt als je slecht werkende nieren hebt. Wil jij ook jouw zoutinname eens onder de loep nemen? Neem dan contact met ons op!


© 2022 Libra Dieetadvisering
Libra is ook gevestigd in:
Drenthe: Assen, Emmen, Emmer Compascuum, Klazienaveen, Sleen en Zuidlaren
Friesland: Akkrum (hoofdlocatie), Franeker, Garijp, Grou, Harlingen, Leeuwarden, Makkum, Nij Beets, Noordwolde, Oostermeer, Sexbierum en Tijnje.
Overijssel: Kuinre en Oldemarkt.
Hoofdvestiging: Dringelstrjitte 3 - 8491 CR  Akkrum - Tel.: 0566-651991 - E-mail: info@libra-dieetadvisering.nl
Terug naar de inhoud