Stop met kcal tellen!

Ga naar de inhoud

Stop met kcal tellen!

Libra dieetadvisering
Gepubliceerd door Irene Kieftenburg in Dieetcoach · 9 augustus 2023
De afgelopen tijd komen er steeds meer cliënten zonder verwijzing op mijn spreekuur. Na jaren het ene na het andere dieet te hebben gedaan, zijn zij het spoor bijster. En zij weten al helemaal niet meer wat zinvol is om te doen om hun gewicht te beheersen, hun darmklachten te verhelpen, zich fitter te gaan voelen, etc. Vooral de op gewichtsverlies gerichte cliënten zijn aan het kcal tellen, maar hoe slim is dat eigenlijk…?

Veel cliënten die ik zie zijn al jaren lang op hun voeding aan het letten met de angst om teveel te eten. Als ik uitleg dat ons lichaam echt ook energie nodig heeft om alles goed te laten werken, volgt er vaak een ja maar. Met name angst om teveel vet en daarmee teveel kcal te eten, speelt dan vaak op. Na mijn uitleg dat een lichaam kan inspelen op veel of weinig eten, zijn zij meestal wel overtuigd. Na mijn uitleg dat je ook vitamines en mineralen nodig hebt voor alle processen in het lichaam durven zij het meer eten, dus volwaardiger eten, wel aan. Na het eerste herhalingsconsult zijn ze verbaasd hoe goed zij zich voelen en vooral dat het gewicht juist de positieve kant weer op gaat. Maar hoe zit dat nu precies? Ten eerste is een mens geen machine. Logisch zou je denken, maar bij de kcal theorie wordt er vanuit gegaan dat de mens, net als een machine, alle kcal uit een product kan halen in de vorm van warmte. De mens echter is lang niet zo effectief. In de theorie haal je uit een gram vet 9 kcal en uit een gram suiker 4 kcal. Dit is de reden waarom de let op vet campagnes ooit zijn ontstaan. Minder kcal en meer bewegen en voilà gewichtsverlies. Maar niet heus. Het is echt niet zo simpel als het wordt voorgespiegeld in de media. Eiwitten leveren overigens ook energie, 4 kcal per gram, maar die gebruik je bij een volwaardig eetpatroon als bouwstof. Bij onvolwaardig eten, ga je ook eiwitten als brandstof gebruiken. Dan kun je dus geen spiermassa opbouwen, ook geen enzymen maken, die bijvoorbeeld helpen bij de vertering, geen boodschapperstoffen maken die je een fijn en fit gevoel geven, etc. etc. Kortom je staat in een overleefstand, voelt je moe en futloos, valt niet af en gaat dan minder eten. Hetgeen het allemaal nog erger maakt. Of je gaat kiezen voor veel bewerkt eten, met energie, maar zonder de benodigde vitamines en mineralen. Ook dan verlopen de processen in je lichaam niet goed. Om deze bewerkte voeding te verteren, zijn juist extra veel vitamines en mineralen nodig. Maar die zitten er niet in. Gevolg alweer moe, futloos, krachteloos, somber, verdrietig, etc. Komt het je bekend voor? Niet doen dus. Gewoon volwaardig genoeg eten. Behalve dat het te weinig of te kcal arm eten een negatief effect heeft op de stofwisseling, heeft het ook een negatief effect op onderhoud van ons weefsel. Er ontstaan bijvoorbeeld darmklachten, gewrichtsklachten, zenuwpijnen, spierpijn, etc. etc. Kcal tellen heeft ook niet veel zin omdat er tussen mensen onderling verschillen in de verbranding bestaan.  De ene persoon haalt in de darmen meer energie uit het voedsel dan de ander. Maar ook de stofwisseling in rust kan bij de een hoger zijn dan bij de ander. Iemand met een trage stofwisseling groeit sneller. Als deze persoon te weinig gaat eten, daalt de stofwisseling nog meer en komt hij/zij in een vicieuze cirkel terecht. Wat dan helpt, is het verhogen van de spiermassa. Dit bereik je door meer te gaan bewegen. Onze lichaamscellen bevatten zogenaamde energiefabriekjes (de mitochondriën). Deze zetten koolhydraten en vetten om in warmte. Mensen die van nature slank zijn, hebben meer van deze mitochondriën in de cellen. Hierdoor komen zij niet snel aan in gewicht. Iemand die van nature minder mitochondriën heeft, kan deze laten toenemen door te gaan bewegen. Het is dus niet zozeer de hoeveelheid kcal die je verbrandt tijdens de beweging die ervoor zorgt dat je slanker wordt, maar de toename van het aantal mitochondriën in de cel! Eiwitten hebben meer kcal nodig om omgezet te worden in energie dan koolhydraten en vetten. Naast dit voordeel verzadigen eiwitten ook meer dan koolhydraten en vetten. Eiwitten verhogen de insulinespiegel niet. Dit hormoon stijgt juist na het eten van koolhydraten. Een stijging van de insulinespiegel zorgt ervoor dat het lichaam geen vetten gaat verbranden, maar juist gaat opslaan. Er is nog veel meer te vertellen en uit te leggen. Kom eens langs bij ons!


© 2022 Libra Dieetadvisering
Libra is ook gevestigd in:
Drenthe: Assen, Emmen, Emmer Compascuum, Klazienaveen, Sleen en Zuidlaren
Friesland: Akkrum (hoofdlocatie), Franeker, Garijp, Grou, Harlingen, Leeuwarden, Makkum, Nij Beets, Noordwolde, Oostermeer, Sexbierum en Tijnje.
Overijssel: Kuinre en Oldemarkt.
Hoofdvestiging: Dringelstrjitte 3 - 8491 CR  Akkrum - Tel.: 0566-651991 - E-mail: info@libra-dieetadvisering.nl
Terug naar de inhoud