PCOS en voeding

Ga naar de inhoud

PCOS en voeding

Libra dieetadvisering
Gepubliceerd door Irene van der Vuurst - Kieftenburg in Dieetcoach · 6 april 2022
Vrouwen met polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) hebben baat bij een leefstijlprogramma, waarbij voeding, beweging en welbevinden op het programma staan. Dit resultaat komt uit een promotie onderzoek van Geranne Jiskoot, psycholoog aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.

Een groot deel van de vrouwen met PCOS is te zwaar. Hierdoor neemt de kans op een zwangerschap af. Een gewichtsafname van 5 tot 10 procent heeft gunstige resultaten op de vruchtbaarheid, maar ook op de stofwisseling en het psychisch welbevinden. Het onderzoek vond plaats in het Erasmus Medisch Centrum onder 210 vrouwen met PCOS. Zij werden een jaar lang gevolgd. De deelnemers werden ingedeeld in 3 groepen. Gedurende een jaar kregen 2 groepen wekelijks een leefstijlinterventie gericht op gezonde voeding, beweging en mentaal welzijn. Een van die groepen kreeg ook SMS-reminders, de andere groep niet. De 3e groep was de controlegroep en ontving de gebruikelijke zorg. De vrouwen die de leefstijlinterventie kregen, lukten het vaker om minimaal 5 procent gewicht te verliezen dan de vrouwen die de gebruikelijke zorg kregen. In die controlegroep bereikte 21,8 procent van de vrouwen 5 procent gewichtsverlies. In de leefstijlgroep zonder SMS was dit 52,8 procent en in de leefstijlgroep met SMS was dit 85,7 procent. Naast het gunstige effect op het gewicht leidde de leefstijlinterventie ook tot positieve resultaten op mentaal gebied. Bij de vrouwen in de leefstijlgroep waren depressie en verstoord eetgedrag verminderd. Ook was de zelfwaardering toegenomen. In de controlegroep waren deze resultaten niet te zien. Vrouwen die hoger scoorden op depressie hadden slechter resultaat. Overigens neemt ook bij vrouwen met overgewicht zonder PCOS de kans op een zwangerschap toe. Minder bewerkte voeding met onder andere minder suiker heeft een positief effect. Mijn ervaring is dat ook een lichte koolhydraatbeperking gunstige resultaten laat zien. Ook bij PCOS helpt dit om de verstoorde hormoonbalans te verbeteren. Ook de inzet van vitamine D kan helpen. Wil je meer weten over het effect van voeding bij PCOS? Neem dan contact met ons op!


© 2022 Libra Dieetadvisering
Libra is ook gevestigd in:
Drenthe: Assen, Emmen, Emmer Compascuum, Klazienaveen, Sleen en Zuidlaren
Friesland: Akkrum (hoofdlocatie), Franeker, Garijp, Grou, Harlingen, Leeuwarden, Makkum, Nij Beets, Noordwolde, Oostermeer, Sexbierum en Tijnje.
Overijssel: Kuinre en Oldemarkt.
Hoofdvestiging: Dringelstrjitte 3 - 8491 CR  Akkrum - Tel.: 0566-651991 - E-mail: info@libra-dieetadvisering.nl
Terug naar de inhoud