57 procent van de Nederlander lijnt (of lijdt) ….

Ga naar de inhoud

57 procent van de Nederlander lijnt (of lijdt) ….

Libra dieetadvisering
Gepubliceerd door Irene Kieftenburg in Dieetcoach · 3 mei 2023
Uit recent onderzoek blijkt dat 57 procent van de volwassenen in Nederland wel eens een poging tot gewichtsverlies heeft gedaan. Van deze mensen is volgens het onderzoek 20 procent ook daadwerkelijk ermee bezig. De meesten willen gewicht verliezen om zich lichamelijk fitter te voelen. Als het gewicht verliezen niet snel genoeg gaat, wordt er vaak niet doorgezet. Maar gezonder eten om gewichtsverlies te bereiken zou geen doel op zich moeten zijn…

Het onderzoek waar deze resultaten uitkomen heet “Belevingen 2022” en is uitgevoerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onder bijna 3700 volwassenen. Als het gewichtsverlies niet snel genoeg gaat, stoppen mensen vaak helemaal met het gezonder eten. Dat is jammer want gezonder eten geeft ook zonder gewichtsverlies veel gezondheidswinst. Denk hierbij aan een betere bloeddruk, een betere doorbloeding, een beter werkende lever, een fitter gevoel, minder verzuring en minder pijn in het lichaam, etc. Het woord dieet is trouwens best raar. Vaak doe je een dieet tijdelijk tot je bereikt hebt wat je wil, bijvoorbeeld 5 kilo lichter worden. Daarna ga je dan weer over tot de waan van de dag. Met vreselijk veel verleidingen op eetgebied. Eten en verleidingen zijn is overal: op straat, in de bioscoop, op een feestje, bij een verjaardag, in de supermarkt en ga zo maar door. We staan dagelijks bloot aan tig keuzemomenten qua voeding!! Op dit moment is volgens het onderzoek het koolhydraatarme dieet populair. Zelf geloof ik heel erg in dit dieet, maar wel alleen als je het nodig hebt. En dat is bij problemen met het verwerken van koolhydraten in de lichaamscellen, waardoor er teveel insuline in het lichaam komt. Dit hormoon maakt je zwaarder. Maar het dieet is vaak niet zo streng nodig als je zelf bedenkt. Het is een “way of life” die alleen werkt als je het volhoudt op termijn. Bij te drastisch bezig zijn, gaat dat niet lukken. Kcal tellen is ook nog steeds populair. Hier geloof ik persoonlijk niet zo in. Ons lichaam kan, als het in balans is, zelf de stofwisseling harder en zachter zetten. Dus meer of minder kcal laten verbranden. De balans is de voorwaarde. En die krijg je door volwaardig te eten, met voldoende vitamines en mineralen. Maar ook door voldoende beweging, slaap en ontspanning!! En de laatste twee aspecten krijgen vaak veel te weinig aandacht... Bij slecht slapen zie je dat de insulinespiegel stijgt. Zoals genoemd, word je hierdoor zwaarder. En ook bij stress stijgt het insuline. Bij 75% van de mensen met overgewicht is juist de hoge insulinespiegel de bottleneck, dus de oorzaak van niet kunnen afvallen. Onze lever moet trouwens ook in staat zijn om de afvalstoffen af te breken. Deze komen uit onze vetcellen bij gewichtsverlies. Als dit niet lukt, blijft het vetweefsel op zijn plaats zitten. Goed water drinken, bewegen en veel groente eten, zijn dan heel belangrijk om resultaat te behalen. Bij te weinig voedingsstoffen in het lichaam lukt het ook niet om gewicht te verliezen. Kortom afvallen is niet zo makkelijk als het lijkt. Uit het onderzoek blijkt ook dat 56 procent het moeilijk of heel moeilijk vindt. Een periode gezonder eten, geeft altijd gezondheidswinst. Dus laat je niet ontmoedigen. Als je hulp nodig hebt of meer wilt weten over lichamelijke blokkades die het gewichtsverlies kunnen belemmeren, neem dan contact met ons op!


© 2024 Libra voeding en coaching BV
Libra is ook gevestigd in:
Drenthe: Assen, Emmen, Emmer Compascuum, Klazienaveen, Sleen en Wilheminaoord.
Friesland: Akkrum (hoofdlocatie), Franeker, Garijp, Grou, Harlingen, Leeuwarden, Makkum, Noordwolde, Nij Beets, Oostermeer, Sexbierum en Tijnje.
Overijssel: Kuinre en Oldemarkt.
Groningen: Ter Apel.
Hoofdvestiging: Dringelstrjitte 3 - 8491 CR  Akkrum - Tel.: 0566-651991 - E-mail: info@libra-dieetadvisering.nl
Terug naar de inhoud