Het kan echt: gewichtsbehoud na bewust gewichtsverlies

Ga naar de inhoud

Het kan echt: gewichtsbehoud na bewust gewichtsverlies

Libra dieetadvisering
13 november 2024
Bij het doornemen van mogelijk leuke onderwerpen voor deze column stuitte ik op een artikel gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Voeding & Diëtetiek. Het artikel gaat in op het fenomeen dat veel mensen die (snel) afvallen, ook weer aan komen in gewicht. Dat het ook anders kan, staat in het artikel beschreven.

Als mensen gewicht zijn verloren, is er daarna vaak sprake van gewichtstoename. Of dit gebeurt en hoeveel scheelt enorm per persoon. Sommige mensen komen weer net zoveel kilo’s aan als ze verloren hebben. En sommige mensen krijgen zelfs “bonuskilo’s”. Zij worden dus zelfs zwaarder dan hun aanvangsgewicht!!!  Prof. dr. Marleen van Baak (emeritus hoogleraar fysiologie van obesitas vaan Universiteit Maastricht) deed onderzoek naar de verschillen. Zij keek wat er gebeurde met het vetweefsel als iemand gewicht verliest. Van Baak ontdekte dat vetcellen door gewichtsverlies kleiner worden. De bindweefsel structuren die om de vetcel heen zitten, blijven nog te groot. Het past als het ware niet meer. Voor het aanpassen hiervan is, bij het besparen op kcal, dan geen energie beschikbaar. Hierdoor ontstaat er stress in de vetcellen. De vetcellen willen zich dan weer vullen. Ook ontstaat er een ontsteking in het vetweefsel. Bij mensen die een minder grote stressreactie in de vetcellen hebben, is het effect op blijvend gewichtsverlies groter. Er is dan sneller herstel van de bindweefselstructuren en dus minder gewichtsstijging na het gevolgde dieet. Dit is interessant omdat je met de juiste voeding hier invloed op kunt uitoefenen. Er bestaat namelijk zoiets als ontstekingsremmende voeding. Dit is dan met name onbewerkt eten met veel groenten, fruit, groene thee, gember, ui, knoflook, tomatensaus, olijfolie, volle graanproducten, noten, pitten en zaden. Naast deze voeding is het ook belangrijk dat er voldoende eiwitten gegeten worden om de spiermassa te behouden. Bewegen past hier natuurlijk ook bij. Spieren verbranden immers de kcal en verhogen de stofwisseling. Van Baak adviseert dan een eiwitrijke voeding waarbij ongeveer een kwart van de energie uit eiwit wordt gehaald. Dit advies sluit mooi aan op koolhydraatbeperkte voeding zoals wij die adviseren. Bij een koolhydraatbeperkte voeding is er ook minder insuline in het bloed. Ook dat is gunstig omdat teveel insuline juist ontstekingen bevordert. En die ontstekingen zitten onder andere in de vetcellen. En het is belangrijk om niet te streng koolhydraatbeperkt te eten, omdat je wel blijvend resultaat wil krijgen. Langzamer gewichtsverlies geeft minder stress in de vetcellen. Na het dieet blijft het wel belangrijk om de ontstekingsremmende voeding vast te houden. Eigenlijk zou je het niet als dieet moeten zien, maar als een blijvende verandering in voeding en leefstijl. Begeleiding om het behaalde resultaat vast te houden, is ook een advies van Van Baak. Wil je meer weten over dit onderzoek of er zelf mee aan de slag? Neem dan contact met ons op!


© 2024 Libra voeding en coaching BV
Libra is ook gevestigd in:
Drenthe: Assen, Emmen, Emmer Compascuum, Klazienaveen, Sleen en Wilheminaoord.
Friesland: Akkrum (hoofdlocatie), Franeker, Garijp, Grou, Harlingen, Kootstertille, Leeuwarden, Makkum, Noordwolde, Nij Beets, Oostermeer, Sexbierum en Tijnje.
Overijssel: Kuinre en Oldemarkt.
Groningen: Ter Apel.
Hoofdvestiging: Dringelstrjitte 3 - 8491 CR  Akkrum - Tel.: 0566-651991 - E-mail: info@libra-dieetadvisering.nl
Terug naar de inhoud