Dieetcoach

Ga naar de inhoud

Nieuwe inzichten over sarcopenie

Ik kan mij voorstellen dat je denkt sarcopenie wat is dat nou weer. Bij sarcopenie verliezen wij spierkracht en gaat onze spierfunctie achteruit. Daarbij zie je vaak een buik ontstaan. Vaak gaat dit gepaard met overgewicht of obesitas, maar dat hoeft niet. Sarcopenie komt namelijk ook voor bij mensen met een normaal lichaamsgewicht.

Nationale Poepdag

Te laat las ik dat vorige week woensdag door de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) uitgeroepen was tot “Nationale Poepdag”. Dit om aandacht te vestigen op het feit dat veel Nederlanders problemen met hun ontlasting hebben. Daarom deze week alsnog aandacht voor dit, voor de meeste mensen, wat gênante onderwerp.
Irene Kieftenburg | 17/4/2024

Goed gevoed ouder worden

Komende week, 15 t/m 21 april, is door Partnernetwerk Ondervoeding Ouderen (POO) uitgeroepen tot de actieweek Goed gevoed ouder worden . Uit onderzoek blijkt namelijk dat 8,5 procent van de zelfstandig thuiswonende 65-plussers ondervoed is of een hoog risico hierop heeft. Bij kwetsbare 65-plussers is dit zelfs gemiddeld 16 procent. Helaas voelen nog steeds veel ouderen zich niet aangesproken.
Irene Kieftenburg | 10/4/2024

Heeft periodiek vasten ook risico´s?

Vorige week kwam zijn er resultaten vrij gekomen van een langlopend Amerikaans onderzoek naar de effecten van periodiek vasten (ook wel intermittent fasting genoemd). Volgens de Amerikaanse hartstichting gaat dagelijks 16 uur vasten gepaard met een hoger risico om te overlijden aan hart- en vaatziekten. Onze eigen Hartstichting vindt dat er meer onderzoek nodig is. Hoe zit het nu precies met dat periodiek vasten?
Irene Kieftenburg | 27/3/2024

Calcium van levensbelang

Vandaag nogmaals een omschrijving van de werking van calcium. Het mineraal dat wij volgens de laatste voedselconsumptiepeiling van 2019-2021 gemiddeld ook te weinig binnen krijgen. Vorige week besprak ik de relatie tot onze botgezondheid. Deze week beschrijf ik de andere functies van calcium.
Irene Kieftenburg | 20/3/2024

Kalium mag het een beetje meer zijn

Uit de recentste voedselconsumptie peiling komt ook dat de inname van kalium uit voedingsmiddelen in Nederland aan het dalen is. Momenteel krijgen we gemiddeld 3042 mg/dag binnen. Sinds 2010 is de dagelijkse gemiddelde inname met 250 mg gedaald. Dat is niet wenselijk want kalium houdt ons, vooral bij een te hoge natrium inname (lees zout inname), gezond.

Ziekte van Alzheimer voorkomen

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. In Nederland hebben naar schatting 300.000 mensen deze aandoening. De verwachting is dat het aantal mensen met deze ziekte sterk zal toenemen. Een angstig vooruitzicht. Maar er is zeker iets aan te doen!
Irene Kieftenburg | 21/2/2024
© 2024 Libra voeding en coaching BV
Libra is ook gevestigd in:
Drenthe: Assen, Emmen, Emmer Compascuum, Klazienaveen, Sleen en Wilheminaoord.
Friesland: Akkrum (hoofdlocatie), Franeker, Garijp, Grou, Harlingen, Leeuwarden, Makkum, Noordwolde, Nij Beets, Oostermeer, Sexbierum en Tijnje.
Overijssel: Kuinre en Oldemarkt.
Groningen: Ter Apel.
Hoofdvestiging: Dringelstrjitte 3 - 8491 CR  Akkrum - Tel.: 0566-651991 - E-mail: info@libra-dieetadvisering.nl
Terug naar de inhoud