Beter slapen

Ga naar de inhoud

Beter slapen

Libra dieetadvisering
Gepubliceerd door Irene Kieftenburg in Dieetcoach · 1 maart 2023
Tags: slaap
Deze week was ik het boek over slapen van de Britse arts Michael Mosley. Hij beschrijft hierin onder andere hoe de juiste voeding je beter kan laten in- en doorslapen. Veel mensen op mijn spreekuur hebben hier moeite mee. Dus hieronder een samenvatting.

Mosley heeft in het boek een test om een zogenaamde M-score te berekenen. Dit is een score om te bepalen of jouw voeding op het mediterrane dieet lijkt. Dit dieet met olijfolie, noten, vette vis, fruit, groente, volkoren producten en volle zuivel heeft een positief effect op onze slaap. Deze adviezen zijn eigenlijk nagenoeg gelijk aan de Puur Gezond methode waar wij in onze praktijk mee werken, naast de matige koolhydraatbeperking die wij ook vaak toepassen. Bij dit laatst dieetadvies verwerken wij overigens ook de Puur Gezond principes. En zo dus ook de mediterrane principes. Mosley beschrijft een Italiaans onderzoek waarbij mensen met een hoge M-score twee keer beter sliepen dan de mensen met een lage M-score. Zij sliepen langer en ook intenser. Dus met minder vaak wakker worden in de nacht. Hierover schrijft Mosley dat we minder diep slapen naarmate we ouder worden, terwijl we juist wel de diepere slaap nodig hebben voor herstel van ons lichaam. De slaap waarbij onze ogen bewegen (de REM slaap) is meer voor het verwerken van onze emoties. Deze slaap is ook zeer belangrijk. Maar de diepe, herstellende slaap zorgt ervoor dat wij minder kans hebben op overgewicht, diabetes type 2, dementie en een hoge bloeddruk. De diepere slaap neemt ook af naarmate de nacht vordert. Dus Mosley raadt ons aan om niet te laat naar bed te gaan om zo ook deze diepe slaap optimaal te krijgen. Naast het mediterrane dieet is ook onze darmgezondheid van belang. Het hebben van veel verschillende darmbacteriën is zeer gunstig voor de kwaliteit van onze slaap. Dit bereik je door gezonde en gevarieerd te eten. En door te kiezen voor voedsel met zo min mogelijk hulpstoffen als emulgatoren, kleur- en smaakstoffen en smaakversterkers. De stof serotonine wordt hoofdzakelijk in onze darmen gemaakt. Hieruit maken we melatonine. Dit is ons in- en doorslaaphormoon. Ook zijn er bacteriestammen die de stof GABA maken. Deze stof geeft ons rust en bevordert ook de slaap. Zo heeft onze darmgezondheid dus ook weer invloed op onze slaap. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op!


© 2022 Libra Dieetadvisering
Libra is ook gevestigd in:
Drenthe: Assen, Emmen, Emmer Compascuum, Klazienaveen, Sleen en Zuidlaren
Friesland: Akkrum (hoofdlocatie), Franeker, Garijp, Grou, Harlingen, Leeuwarden, Makkum, Nij Beets, Noordwolde, Oostermeer, Sexbierum en Tijnje.
Overijssel: Kuinre en Oldemarkt.
Hoofdvestiging: Dringelstrjitte 3 - 8491 CR  Akkrum - Tel.: 0566-651991 - E-mail: info@libra-dieetadvisering.nl
Terug naar de inhoud