Een haas, een schildpad, een hamster en een roze olifant

Ga naar de inhoud

Een haas, een schildpad, een hamster en een roze olifant

Libra dieetadvisering
Gepubliceerd door Irene Kieftenburg in Dieetcoach · 1 november 2023
In een oude Gezond Nu las ik een interview met Felix Kreier, arts en onderzoeker. Hij gaf aan dat wij, als wij minder door willen eten, moeten begrijpen dat er een hamster in ons brein zit. Al eerder had ik een scholing waar werd uitgelegd dat wij een haas en een schildpad in ons brein hebben. Een gezellige boel dus…

Jouw brein bestaat uit drie lagen: het mensbrein, het zoogdierenbrein en het reptielenbrein. Het mensbrein is het deel van het brein waarmee wij nadenken, beslissingen nemen en bewust informatie verwerken. Dit deel van ons brein wordt de schildpad van ons brein genoemd. De twee andere lagen zijn primitiever. Het zoogdierenbrein regelt veel onbewuste processen, zoals onze emoties, onze persoonlijkheid en een deel van ons geheugen. Het reptielenbrein is de oudste laag in onze hersenen. Het reptielenbrein is verantwoordelijk voor onze primaire overlevingsdrang . Deze beide lagen worden ook wel de haas van ons brein genoemd. De haas zorgt er ook voor dat wij een voorraad aanleggen als er voedsel voor handen is. Van oudsher, in de oertijd zelfs, was er weinig voedsel omhanden. Als er voedsel was, zorgde de haas ervoor dat wij gingen eten en niet meer ophielden tot het letterlijk op was. Zo creëerden wij een voorraadje energie. Als we meer suikers binnen kregen, dan nodig was, konden wij het suiker opslaan in de vorm van vet. Dit dan onder invloed van het hormoon insuline. Ditzelfde hormoon zit ons nu in de weg, omdat wij nog wel opslaan, maar nooit meer een periode van tekorten hebben. Dat was in de oertijd wel anders. De zogenaamde haas van ons brein werkt op dit moment echter nog wel hetzelfde. Het gevolg is dat wij dooreten, ook als wij allang vol zitten, om te voorkomen dat er een energietekort komt. Daarbij wordt het nog lastiger omdat veel voedingsmiddelen een mix van suiker, zout en vet bevatten die tot nog meer eten aanzetten. Deze voeding bezorgt ons brein een oeroude prikkel: eet zoveel je kunt, als buffer voor magere dagen. Alleen die magere dagen kent de rijke, moderne mens niet meer. De voedingsindustrie is er helemaal op gericht om zich op dit stukje van ons brein te richten. En zo eten we dus meer dan we van plan waren. De hamster die Kreier beschrijft is het knaagdier dat een grote wintervoorraad aanlegt van noten en zaadjes. Eigenlijk gewoon de haas van bovengenoemd verhaal dus. Wat wel leuk is in zijn uitleg, is dat als je de hamster zijn nootjes in een keer afpakt hij vals en kwaad wordt. Dit gebeurt dan bij een te fanatiek of crashdieet. Als je met meer beleid een paar nootjes minder neemt, merkt de hamster het minder. Dit doet mij dan weer denken aan een roze olifant en het stressorgaan in ons lichaam dat wordt geprikkeld als je iets niet mag. Bijvoorbeeld niet aan roze olifanten denken. Dan doe je dat juist. En bij ons eetpatroon dan iets niet mogen eten van jezelf. Je wilt het dan juist wel eten. Als je iets anders mag eten van jezelf of minder van hetzelfde gaat het vaak beter. Ook dit wordt in ons brein geregeld. Even terug naar de hamster. Kreier beschrijft dat wij vrienden moeten worden met de hamster. En hij geeft aan dat we door meer te plannen de schildpad in ons brein sterker maken. Hij noemt de schildpad dan de directeur. Als de schildpad/ de directeur moe is of stress heeft, slaat de hamster zijn slag. Eigenlijk geen nieuwe informatie maar wel leuker om te onthouden met al die dieren. Bedenk als laatste dat onze omgeving er op gericht is om ons tot eten aan te zetten. Het is overal verkrijgbaar: van supermarkt tot bouwmarkt, op de markt, in de bioscoop, in de huishoudwinkel, bij de benzinepomp, van snackbar tot luxe restaurant, en ga zomaar door. We eten dan al snel iets op de automatisch piloot, als een haas, voordat we er over nagedacht hebben. Als wij meer aandacht aan onze voeding besteden en meer rust nemen, lukt het vaak veel beter om gezonde keuzes te maken. Na ongeveer een maand treedt er al een nieuwe routine op, waardoor het minder energie kost om de (voedings)gewoonte vol te houden. Wil je meer weten of heb je hulp nodig? Neem dan contact met ons op! De diëtist wordt vergoed vanuit de basisverzekering en je hebt geen verwijzing (meer) nodig…



© 2022 Libra Dieetadvisering
Libra is ook gevestigd in:
Drenthe: Assen, Emmen, Emmer Compascuum, Klazienaveen, Sleen en Zuidlaren
Friesland: Akkrum (hoofdlocatie), Franeker, Garijp, Grou, Harlingen, Leeuwarden, Makkum, Nij Beets, Noordwolde, Oostermeer, Sexbierum en Tijnje.
Overijssel: Kuinre en Oldemarkt.
Hoofdvestiging: Dringelstrjitte 3 - 8491 CR  Akkrum - Tel.: 0566-651991 - E-mail: info@libra-dieetadvisering.nl
Terug naar de inhoud