Botontkalking voorkomen is meer dan calcium alleen

Ga naar de inhoud

Botontkalking voorkomen is meer dan calcium alleen

Libra dieetadvisering
Gepubliceerd door Irene Kieftenburg in Dieetcoach · 13 maart 2024
Uit de recentste voedselconsumptiepeiling komt ook een tekort aan calcium naar voren. Velen denken dan terecht aan een verhoogd risico op botontkalking. Calcium heeft ook andere functies, waar ik volgende week op in zal gaan. Wat betreft het voorkomen van  botontkalking staat calcium er niet alleen voor.

Vroeger dachten wij dat botgezondheid alleen te maken had met voldoende calcium (kalk) en vitamine D in de voeding. En daarbij natuurlijk bewegen, bij voorkeur tegen de zwaartekracht in, om de botten ook sterker te maken. Tegenwoordig weten wij beter. Botontkalking heeft ook te maken met voldoende mineralen in de voeding en zorgen dat wij niet verzuren. Botten bestaan uit twee soorten cellen: de osteoblasten en de osteoclasten. De osteoblasten bouwen botten op de osteoclasten breken botten af. Tot ongeveer ons 30e levensjaar zijn de osteoblasten in de meerderheid en wordt botweefsel vooral opgebouwd. Dan is er een periode van botbehoud en na ongeveer ons 50e levensjaar wordt botweefsel steeds een beetje afgebroken, doordat de osteoclasten de overhand krijgen. Elk jaar vermindert het botweefsel dan met 1%. De botten worden dan brozer en gevoeliger voor breuk, bijvoorbeeld bij een val. Ons eetpatroon heeft invloed op de opbouw van ons botweefsel, maar ook op de snelheid van afbraak. De mineralen calcium, fosfor en magnesium zijn de bouwstoffen voor onze botten. Vitamine D en vitamine K zijn nodig om calcium in het bot op te nemen en vitamine C houdt de botten soepel door de vorming van collageen. Het mineraal zink helpt om nieuwe botcellen te vormen. Een mooi samenspel dus. Bij ons huidige eetpatroon zijn vooral de mineralen slecht vertegenwoordigd. Daarbij zorgt teveel suiker, te veel vlees en een voeding met fosforzuur (bijvoorbeeld in frisdranken) voor verzuring van ons lichaam. Als ons lichaam te zuur wordt, haalt het mineralen en dan vooral calcium, uit de botten om de zuurgraad te verbeteren. Elk orgaan en ook ons bloed heeft namelijk een optimale werking bij een bepaalde zuurgraad. Zo ontstaat botontkalking dus sneller als iemand te weinig mineralen uit groente, fruit, noten, zaden en aardappelen haalt. Ook te weinig drinken is ongunstig omdat de nieren het zuur dan minder goed kunnen uitscheiden. Er ontstaan soms ook teveel zuren in het lichaam bij een verkeerde ademhaling of een slecht werkende darm. Ook stress werkt verzurend. Het gebruiken van extra calcium werkt vaak niet goed omdat er een slecht opneembare calcium wordt gebruikt. Bovendien gaat het om veel meer mineralen dan alleen calcium. En zonder voldoende vitamine D en K wordt het niet eens in de botten opgenomen. Te veel alcohol, zout, koffie en roken kunnen de voordelen van een optimale voeding overigens weer teniet doen. En ook tabaksrook (dus passief meeroken) heeft een nadelige invloed op de botten. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op!


© 2024 Libra voeding en coaching BV
Libra is ook gevestigd in:
Drenthe: Assen, Emmen, Emmer Compascuum, Klazienaveen, Sleen en Wilheminaoord.
Friesland: Akkrum (hoofdlocatie), Franeker, Garijp, Grou, Harlingen, Kootstertille, Leeuwarden, Makkum, Noordwolde, Nij Beets, Oostermeer, Sexbierum en Tijnje.
Overijssel: Kuinre en Oldemarkt.
Groningen: Ter Apel.
Hoofdvestiging: Dringelstrjitte 3 - 8491 CR  Akkrum - Tel.: 0566-651991 - E-mail: info@libra-dieetadvisering.nl
Terug naar de inhoud