Cholesterol verlagen met voeding in plaats van met pillen

Ga naar de inhoud

Cholesterol verlagen met voeding in plaats van met pillen

Libra dieetadvisering
Gepubliceerd door Irene van der Vuurst in Dieetcoach · 13 oktober 2021
Deze week had ik weer een klein succesmomentje. Een cliënt van mij had haar cholesterol laten meten na gewichtsverlies en verbeteringen in haar voeding. Alle waarden waren mooi gedaald en de waarde die we juist hoger willen (het zogenaamde HDL-cholesterol) was gestegen. En dit zonder medicatie. Het kan dus echt!! Jammer genoeg wordt dit (meestal) totaal niet of zeker onvoldoende gepromoot in de huisartsenpraktijk.

Eerst even dit: cholesterol is een vetachtige bouwsteen voor lichaamscellen, gal, vitamine D en hormonen en is onmisbaar voor onze gezondheid. Het wordt door het lichaam zelf aangemaakt in de lever en daarnaast opgenomen met de voeding. Overtollig cholesterol wordt door de lever uit het bloed gehaald. Het lost niet op in het bloed en wordt, om het te kunnen vervoeren door het lichaam, verpakt in lipoproteïnen. Dit zijn eiwitten die vetten vervoeren. Er zijn twee belangrijke soorten verpakkingen: LDL en HDL. De verpakking bepaalt of het cholesterol ‘slecht’ of ‘goed’ is. Overtollig cholesterol dat verpakt is in LDL kan in de vaatwand gaan stapelen. Dit gebeurt als de vaatwand beschadigd is en er ter plekke onvoldoende “reparatiecapaciteit” is. Dan kunnen de bloedvaten vernauwen en ontstaat slagaderverkalking (atherosclerose). Op langere termijn kan dan een hartinfarct of een herseninfarct optreden. LDL heet daarom ‘slecht’ cholesterol, maar als er dus wel voldoende capaciteit is om de vaatwand te repareren, gebeurt er niets verkeerds in het bloedvat. En ja, dit regelt u met uw voeding, waarover verderop in dit artikel meer. Het HDL voert overtollig cholesterol af naar de lever. Vervolgens wordt het cholesterol opnieuw gebruikt of het verlaat ons lichaam via de ontlasting. Het HDL-cholesterol is dus een goede ‘schoonmaker’: hoe meer HDL u heeft, des te beter! Bij iemand die familiaire hypercholesterolemie heeft (erfelijke vorm), is de lever onvoldoende in staat om overtollig cholesterol uit het bloed te halen. De kans dat er dan LDL blijft hangen in de vaatwanden neemt toe. Een “vergeten” risicofactor voor hart- en vaatziekten is het triglyceridengehalte. Triglyceriden zijn vetten in het bloed. Triglyceriden kunnen, net als LDL, opstapelen in de vaatwand. Ze maken het slechte LDL-cholesterol ‘agressiever’ en verlagen het goede HDL-cholesterol. Om het LDL-cholesterol te laten dalen, is door de Gezondheidsraad jarenlang gehamerd op het verlagen van het verzadigd vet in onze voeding. Verzadigd vet is het vet in dierlijke producten zoals kaas, volle zuivel, roomboter, vette vleeswaren en vet vlees. Daarbij zit het ook in producten die de voedingsindustrie maakt zoals cake, zoete en hartige koekjes, etc. Bovendien zijn deze vetzuren bewerkt om ze langer houdbaar te maken. Dan ontstaan transvetten die juist heel schadelijk zijn voor uw gezondheid. Uit onderzoek is gebleken dat de zuivelvetten uit kaas, roomboter en volle zuivel zich neutraal gedragen. Dat wil zeggen dat zij de verhouding van het LDL en HDL cholesterol niet negatief beïnvloeden, maar ook niet verbeteren. Dat het voedingscentrum dus zo “haat” op roomboter is helemaal onterecht. Zij zou zich op de transvetten moeten richten! Vervangen van het verzadigd vet door suiker is zeer ongunstig en verhoogt juist het risico op hart- en vaatziekten! Dus alle magere, vetarme producten zoals vruchtenhagel, jam, ontbijtkoek, eierkoek, Indische cake, zoute stokjes, Japanse mix, light producten met minder vet, rode sauzen, etc. etc. maken ons niet gezonder als vervanging van het verzadigde vet. In de prullenbak ermee. Het koolhydraatarme dieet verlaagt uw cholesterolgehalte. En vergeet de juiste vetzuren uit vette vis en olijfolie niet. Deze kunnen de vaatwanden repareren met de juiste stoffen. Net als gember, knoflook en groene thee. Maar de allergrootste slag voor uw gezondheid krijgt u door het eten van meer groenten! Dit doet eigenlijk iedereen die voor het eerst op mijn spreekuur komt te weinig, maar mensen denken wel voldoende groenten te eten. Groenten repareren, onder andere, vaatwandschade. Naast bovengenoemde factoren is overgewicht ook nog steeds een nadelige factor. Een te hoog gewicht heeft invloed op de verhouding van vetten in ons bloed. Het verhoogt het totale cholesterolgehalte en met name het LDL-cholesterol. Daarbij verlaagt overgewicht het gehalte aan HDL-cholesterol en verhoogt het het triglyceridengehalte. Bewegen werkt juist beschermend. Het valt mij op dat veel mensen geen leefstijladvies krijgen maar meteen aan de cholesterolsyntheseremmers worden gezet. De medicijnen dus die de lever helpen om minder cholesterol aan te maken. Vaak krijgen zij dan nog wel een flyer met adviezen om het verzadigd vet te verlagen, met juist bovengenoemde vetarme, suikerrijke producten in de voorkeurstabel. Wij hebben ook een flyer gemaakt met de juiste adviezen. Wilt u deze ontvangen? Stuur dan een mail naar irene@libra-dieetadvisering.nl. Wilt u uw voeding eens checken? Neem dan contact met ons op!


© 2022 Libra Dieetadvisering
Libra is ook gevestigd in:
Drenthe: Assen, Emmen, Emmer Compascuum, Klazienaveen, Sleen en Zuidlaren
Friesland: Akkrum (hoofdlocatie), Franeker, Garijp, Grou, Harlingen, Leeuwarden, Makkum, Nij Beets, Noordwolde, Oostermeer, Sexbierum en Tijnje.
Overijssel: Kuinre en Oldemarkt.
Hoofdvestiging: Dringelstrjitte 3 - 8491 CR  Akkrum - Tel.: 0566-651991 - E-mail: info@libra-dieetadvisering.nl
Terug naar de inhoud