De dag van de diëtist

Ga naar de inhoud

De dag van de diëtist

Libra dieetadvisering
Gepubliceerd door Irene van der Vuurst in Dieetcoach · 15 september 2021
Tags: diëtist
Komende zondag, 19 september, is het weer de dag van de diëtist. Nog steeds heb ik het gevoel dat mensen geen idee hebben wat onze beroepsgroep allemaal kan. Te vaak worden wij in een adem genoemd met afvallen. Bijzonder frustrerend want wij houden ons als beroepsgroep echt niet alleen maar bezig met gewichtsverlies. Ik durf te stellen dat er geen ziektebeeld is waarbij voeding geen rol speelt. En de diëtist is de specialist die voeding, maar ook leefstijl, kan verbinden aan gezondheid. Uw gezondheid om precies te zijn.

Er wordt nog te vaak gekozen voor alleen medicatie of een medische behandeling. Voeding is een onmisbare schakel om gezond te worden en te blijven. Uw kwaliteit van leven verbetert door een goede voedingstoestand. De inzet van een diëtist in de gezondheidszorg is ondersteunend en in sommige gevallen zelfs vervangend of preventief. De diëtist gaat niet alleen over voeding, maar juist ook over de ingewikkelde relatie tussen voeding en de mens. Waarbij de geschikte voeding voor ieder mens uniek is. Het gaat om veel meer dan alleen maar gezond eten of een voedingstip hier en daar. Meer aandacht voor een optimale voedingstoestand van mensen levert naast gezondheidswinst en een betere kwaliteit van leven, ook enorme besparingen van de zorgkosten op. Onze beroepsgroep, de Nederlandse Vereniging van Diëtisten, heeft alle (internationale) medische richtlijnen en zorgpaden waarin wordt verwezen naar voeding, voedingsrichtlijnen en dieetadviezen geïnventariseerd en bij elkaar gebracht. Het belang van voeding staat wel overal genoemd, maar de mensen willen graag een snelle oplossing. Artsen hebben in de regel vaak te weinig tijd, te weinig kennis en te weinig  ervaring om uitgebreid bij het belang van voeding stil te staan. Hierdoor blijft de verwijzing naar de diëtist achter bij wat je op grond van de richtlijnen zou verwachten. Iedereen denkt dat wij het smoordruk hebben, maar er studeren nog steeds collega’s af waarvoor geen werk beschikbaar is!! Artsen weten ons onvoldoende te vinden en de kennis over de impact van voeding en diëtetiek ontbreekt. Voeding speelt een onmisbare rol in preventie, maar ook binnen de behandeling en sneller herstel van een groot aantal medische aandoeningen. Denk bijvoorbeeld aan kanker, longfalen (COPD/astma), maagdarmklachten, diabetes, nierfalen, hart- en vaatziekten en apneu. Bij ondervoeding, die bij 1 op de 5 ouderen optreedt, is het zelfs van levensbelang. Het is onbegrijpelijk dat we in een land als Nederland ondervoeding bij ouderen niet hoog op de agenda hebben staan. Vaak hebben mensen al tig onderzoeken doorlopen voordat iemand aan de rol van voeding denkt, zoals bijvoorbeeld bij maagdarmklachten. Of mensen krijgen (veel) medicatie terwijl er met voeding een veel groter effect te behalen is. Denk bijvoorbeeld aan hoge bloedsuikers bij diabetes of het verlagen van een te hoog cholesterol. Op de een of andere manier wordt aan de rol van voeding voorbij gegaan, terwijl er veel winst mee te behalen is. Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op!


© 2022 Libra Dieetadvisering
Libra is ook gevestigd in:
Drenthe: Assen, Emmen, Emmer Compascuum, Klazienaveen, Sleen en Zuidlaren
Friesland: Akkrum (hoofdlocatie), Franeker, Garijp, Grou, Harlingen, Leeuwarden, Makkum, Nij Beets, Noordwolde, Oostermeer, Sexbierum en Tijnje.
Overijssel: Kuinre en Oldemarkt.
Hoofdvestiging: Dringelstrjitte 3 - 8491 CR  Akkrum - Tel.: 0566-651991 - E-mail: info@libra-dieetadvisering.nl
Terug naar de inhoud