Dieetadviezen bij de ziekte van Parkinson

Ga naar de inhoud

Dieetadviezen bij de ziekte van Parkinson

Libra dieetadvisering
Gepubliceerd door Irene van der Vuurst in Dieetcoach · 9 juni 2021
Recent is de biomedische wetenschapper Florence Baert in Leuven aan de Katholieke Universiteit gepromoveerd op een onderzoek naar de voedingstoestand van mensen met Parkinson. Haar conclusie is dat dieetadviezen kunnen leiden tot een betere voedingstoestand en symptoomverlichting.
De ziekte van Parkinson, genoemd naar de Engelse arts James Parkinson is een hersenziekte waarbij zenuwcellen langzaam afsterven. Met name de zenuwcellen die het hormoon dopamine maken, sterven af. Door een tekort aan dopamine gaan de hersenkernen die betrokken zijn bij de centrale bewegingen slechter functioneren. De gevolgen hiervan zijn langzaam en weinig bewegen, trillen, voorovergebogen lopen en stijve spieren. Naast de bovengenoemde symptomen kunnen een breed scala aan andere klachten optreden zoals trager denken, verminderde reuk, slaapstoornissen, obstipatie, stemmingsproblemen en verandering van seksuele behoeften. Maar deze symptomen treden lang niet bij alle patiënten op. Daarnaast verschilt de ernst van de klachten en het beloop van de ziekte van patiënt tot patiënt. De oorzaak van de ziekte van Parkinson is nog niet bekend. De medicamenteuze behandeling van de ziekte van Parkinson bestaat vooral uit levodopa en dopamine agonisten. Deze medicijnen vullen het tekort van dopamine aan of stimuleren de dopamine receptoren. Bij het gebruik van levodopa kan de werkzaamheid in de loop van de jaren gaan wisselen (zogenaamde responsfluctuaties). Hier worden vaak weer andere medicijnen of verhoging van de medicatie voor ingezet. Maar ook met maatregelen in de voeding kunt u hier invloed op uitoefenen. De eiwitten in de voeding gaan namelijk een competitie aan met de medicatie. Bij te grote eiwitinname werkt de levodopa minder goed. Bij een betere of andere verdeling van de eiwitten over de dag kunnen de responsfluctuaties soms verbeteren. Wetenschapper Baert vond dat darmbacteriën (het microbioom genoemd) een effect hebben op het verloop van de ziekte. Het microbioom van Parkinsonpatiënten verschilt namelijk van dat van gezonde vrijwilligers. Parkinsonpatiënten hebben veel minder bacteriën die korteketenvetzuur boterzuur maken. Een hogere boterzuurproductie kan de motorische symptomen verbeteren en ontstekingen verminderen. Baert onderzocht het effect van verschillende vezelsupplementen en van de vezelfractie van diverse groenten (o.a. schorseneren, paddenstoelen, witlof) op de korteketenvetzuurproductie bij mensen met Parkinson en gezonde vrijwilligers van dezelfde leeftijd. Volgens Baert kan de inname van extra voedingsvezels een veelbelovende toepassing zijn bij de behandeling van symptomen bij Parkinson! Nog een extra reden dus voor de Parkinsonpatiënt om de voeding eens met een diëtist door te nemen. Baert gaf ook aan dat er hulp nodig is bij slikproblemen. Zelf heb ik in mijn Parkinson studie nog adviezen gekregen over de begeleiding bij ondergewicht of juist overgewicht en natuurlijk ook over al bovengenoemde punten. Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op!


© 2020 Libra Dieetadvisering
Libra is ook gevestigd in:
Drenthe: Assen, Emmen, Emmer Compascuum, Klazienaveen en Sleen
Friesland: Akkrum(hoofdlocatie), Franeker, Garijp, Grou, Harlingen, Leeuwarden, Makkum, Nij Beets, Noordwolde, Oostermeer, Sexbierum, Sneek en Tijnje.
Overijssel: Kuinre, Oldemarkt.
Hoofdvestiging: Dringelstrjitte 3 - 8491 CR  Akkrum - Tel.: 0566-651991 - E-mail: info@libra-dieetadvisering.nl
Terug naar de inhoud