Gewichtsverlies geeft winst, ook bij diabetes type 2 zonder overgewicht

Ga naar de inhoud

Gewichtsverlies geeft winst, ook bij diabetes type 2 zonder overgewicht

Libra dieetadvisering
Gepubliceerd door Irene Kieftenburg in Dieetcoach · 2 november 2022
Eerder schreef ik over diabetes à la Laurel of à la Hardy. Hierbij is Hardy de gezette en Laurel de magere persoon. Bij de “Hardy’s” is gewichtsverlies wenselijk om gezonder oud te worden. Maar uit recent onderzoek blijkt dat ook de magere Laurel baat heeft bij verlagen van zijn gewicht. Hoe dat precies zit, leest u hieronder.

Veel mensen met diabetes type 2 hebben overgewicht en dan met name op de buik. Dit wordt veroorzaakt door problemen met insuline. En dan niet, zoals velen denken, door te weinig insuline in het lichaam, maar meestal juist door teveel. Insuline is het hormoon dat de alvleesklier maakt om te zorgen voor opname van suiker (glucose) uit ons bloed in onze lichaamscellen. Bij diabetes type 2 zijn het deze lichaamscellen die zichzelf zijn gaan beschermen. In de cel is voldoende suiker aanwezig en vol is vol. Dus bij nog meer suiker in de cel gaat deze stuk. Om dit niet te laten gebeuren, gaat de cel op de  celwand op slot. Er zijn dan minder receptoren, zeg maar deuren, om de suiker binnen te laten. Hierdoor gaat het bloedsuiker in het bloed omhoog. De alvleesklier maakt dan meer insuline aan om de cel aan te sporen toch suiker op te nemen. Maar tevergeefs. De insuline brengt het suiker dan naar ons vetweefsel waar het veilig wordt opgeslagen. Insuline bouwt op, dus het houdt vocht en vet vast. Daarbij werkt teveel insuline ontstekingen in de hand, maar ook kankercelgroei. Bovendien geeft het een hoge bloeddruk en een te hoog cholesterolgehalte. U krijgt dan als dit proces lang duurt diabetes à la Hardy… 85% van de mensen met type 2 diabetes heeft dit type. De diabeet die op Laurel lijkt heeft een probleem met de aanmaak van insuline, dus door veroudering. In de “Laurel situatie” is er dus wel te weinig insuline in het lichaam. Nu blijkt uit onderzoek dat ook de type Laurel baat heeft bij gewichtsverlies. Dit geeft bij deze groep mensen een afname van vet in de lever en alvleesklier. De hoeveelheid vet in deze organen is bij mensen met diabetes type 2 veel hoger dan bij de mensen zonder diabetes!! In de lever was het vetpercentage bij mensen met diabetes zelfs 2,5 keer hoger dan bij de mensen zonder diabetes. Door vermindering van het vet in de organen verbeterden de bloedglucose- en insulinewaardes. Veel gezondheidswinst dus. Het gewichtsverlies gaat het beste met een koolhydraatbeperkt dieet. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op! De diëtist wordt vergoed vanuit de basisverzekering en je hebt geen verwijzing (meer) nodig.




© 2022 Libra Dieetadvisering
Libra is ook gevestigd in:
Drenthe: Assen, Emmen, Emmer Compascuum, Klazienaveen, Sleen en Zuidlaren
Friesland: Akkrum (hoofdlocatie), Franeker, Garijp, Grou, Harlingen, Leeuwarden, Makkum, Nij Beets, Noordwolde, Oostermeer, Sexbierum en Tijnje.
Overijssel: Kuinre en Oldemarkt.
Hoofdvestiging: Dringelstrjitte 3 - 8491 CR  Akkrum - Tel.: 0566-651991 - E-mail: info@libra-dieetadvisering.nl
Terug naar de inhoud