Goed gepoept

Ga naar de inhoud

Goed gepoept

Libra dieetadvisering
Gepubliceerd door Irene van der Vuurst in Dieetcoach · 24 maart 2021
Dit weekend las ik in de Leeuwarder Courant een artikel over poepen. Dit naar aanleiding van een net uitgegeven “Lieve poepkalender” met  tips. Deze kalender is geschreven door twee vriendinnen die de taboe op poepen willen doorbreken.

Vaak hebben we het er niet over. Hoe vaak we poepen, hoe de ontlasting eruit ziet en hoe het ruikt, dat houden wij liever voor ons zelf. Als ik er naar vraag, bijna in elk nieuw consult, reageren mensen vaak geschokt. Maar wat in het artikel staat klopt: onze ontlasting en hoe het eruit ziet, zegt veel over onze innerlijke gezondheid!! De “Lieve poepkalender” gaat meer over het effect van meditatie en de geest om de ontlasting als het ware los te laten. Daarbij raden de schrijfsters van de kalender aan om ook bij te houden hoe vaak de ontlasting komt en hoe deze eruit ziet. Dat is zeker geen verkeerd advies. Volgens de dames wordt de ontlasting hard of juist zacht als je voor jou slechte voeding neemt. Zij baseren zich dan op de Ayurvedische principes. Zelf houd ik het meer bij voldoende vezels. Gemiddeld hebben wij per dag 30 tot 40 gram vezels nodig. Wij eten echter gemiddeld slechts 20 gram vezels per dag. Vezels zijn plantaardige onverteerbare delen in onze voeding. Belangrijke bronnen van vezels zijn volkorenbrood en donkere graanproducten, groenten en fruit, aardappelen, volkorenpasta, zilvervliesrijst, noten en peulvruchten. Er zijn twee soorten: vezels die uiteindelijk toch afgebroken worden in de darmen en vezels die niet door de darmen worden afgebroken. Beide vezels hebben hun eigen specifieke werking in de darmen. De afbreekbare vezels houden de ontlasting soepel en zorgen ervoor dat de darmbewegingen (de darmperistaltiek) op gang blijven. De niet-afbreekbare vezels worden onveranderd ons lichaam uitgescheiden. Hierdoor vergroten ze het volume van de ontlasting en houden ze vocht vast. Dit bevordert een vlotte stoelgang. Vezelrijke producten bevatten vrijwel altijd een mix van beide typen vezels. Vezelrijk eten is natuurlijk belangrijk om verstopping te voorkomen. Maar ook als u diarree heeft, helpen vezels om het vocht in de darmen vast te houden. Als vezelrijker eten niet helpt om uw darmklachten te verbeteren of buikpijn te verminderen dan kan het handig zijn om te kijken naar groepen voedingsmiddelen die uw darm (tijdelijk) niet goed kan verteren. Dit dieet wordt het zogenaamde FODMAP dieet genoemd. De vijf FODMAP’s worden dan eerst zes weken niet gegeten en vervolgens één voor één toegevoegd om te kijken waar u op reageert. Deze groepen zijn melksuiker, fruitsuiker, suikeralcoholen (in bijvoorbeeld appels en champignons), galactanen (in peulvruchten) en fructanen (bijvoorbeeld in brood, koolsoorten en bepaalde groenten en noten). Behalve het FODMAP dieet is soms ook het versterken van de darmwand een goed idee om zo geen onnodige immuunreacties vanuit de darmen te krijgen. Ze zeggen niet voor niets dat gezondheid in de darm begint. Vezelzakjes en zoutoplossingen om de stoelgang te stimuleren, zijn dan vaak niet meer nodig!! Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op!  


© 2022 Libra Dieetadvisering
Libra is ook gevestigd in:
Drenthe: Assen, Emmen, Emmer Compascuum, Klazienaveen, Sleen en Zuidlaren
Friesland: Akkrum (hoofdlocatie), Franeker, Garijp, Grou, Harlingen, Leeuwarden, Makkum, Nij Beets, Noordwolde, Oostermeer, Sexbierum en Tijnje.
Overijssel: Kuinre en Oldemarkt.
Hoofdvestiging: Dringelstrjitte 3 - 8491 CR  Akkrum - Tel.: 0566-651991 - E-mail: info@libra-dieetadvisering.nl
Terug naar de inhoud