Heeft periodiek vasten ook risico´s?

Ga naar de inhoud

Heeft periodiek vasten ook risico´s?

Libra dieetadvisering
Gepubliceerd door Irene Kieftenburg in Dieetcoach · 27 maart 2024
Vorige week kwam zijn er resultaten vrij gekomen van een langlopend Amerikaans onderzoek naar de effecten van periodiek vasten (ook wel intermittent fasting genoemd). Volgens de Amerikaanse hartstichting gaat dagelijks 16 uur vasten gepaard met een hoger risico om te overlijden aan hart- en vaatziekten. Onze eigen Hartstichting vindt dat er meer onderzoek nodig is. Hoe zit het nu precies met dat periodiek vasten?

Allereerst even over het onderzoek. Hierbij zijn ruim 20.000 Amerikaanse volwassenen van gemiddeld 49 jaar gedurende circa 8 jaar gevolgd. Tijdens de looptijd van het onderzoek is op twee momenten aan de deelnemers gevraagd wat zij de afgelopen 24 uur gegeten hadden. Daarbij is ook het eerste en laatste eetmoment van de dag geregistreerd.  Zo keken de onderzoekers naar de periode van vasten tussen de dagen. Vervolgens is gekeken of er verbanden waren tussen de vastentijd van de deelnemers en hun risico op sterfte. Tijdens de looptijd van de studie overleden 2.797 deelnemers, waarvan 840 aan hart- en vaatziekten en 643 aan kanker. Bij een vastenperiode van minimaal 16 uur bleek het risico met ruim 90 procent verhoogd ten opzichte van een vastenperiode van 8-12 uur aaneengesloten. Bedenk dat we allemaal een vastenperiode hebben als we slapen. Er werden overigens geen verbanden gevonden tussen de duur van het vasten en de totale sterfte of sterfte aan kanker. Onze Hartstichting geeft aan dat het bij dit onderzoek onduidelijk is wat de kwaliteit van de voeding was. Ook is er niets bekend over het profiel van de mensen die periodiek vasten, zoals lichaamsgewicht, leefstijl en andere factoren die het risico op hart- en vaatziekten verhogen. De Hartstichting wacht op de definitieve publicatie voor meer duidelijkheid. Zelf merk ik vaak dat mensen die periodiek vasten de neiging hebben om te weinig te eten in de uren dat dit weer “mag”.  En zeker als je maar 8 uur eet, is het lastig om de benodigde hoeveelheid energie en voedingsstoffen binnen te krijgen. Zo kan er bijvoorbeeld ook een eiwitondervoeding ontstaan, hetgeen onder andere een nadelig effect heeft op de kwaliteit van onze spieren. En het hart is ook een spier die heel hard werkt. .. Dus dat zou een verklaring kunnen zijn. Zover mij bekend is het periodiek vasten juist heel gezond om te doen. Mits goed uitgevoerd natuurlijk. Vasten beschermt het lichaam tegen door stress veroorzaakte schade. Daarbij gaat het ontstekingen in het lichaam tegen. Ook kom je door vasten, na 10 uur niet eten, in de vetverbranding. Des te langer je niets eet, des te meer kom je in de vetverbranding. Als je nuchter beweegt, verbrand je nog meer vetten. Pas wel op bij ziekte of als je medicatie gebruikt, dan kan dit een slecht idee zijn. Door vasten worden jouw overtollige vetvoorraden aangesproken en begint het gewicht langzaam te dalen. Uit onderzoeken blijkt dat bij deze methode het lichaam ketonen aanmaakt. Deze vetstoffen verbeteren diverse processen in ons lichaam, waaronder afname van stress op celniveau en het bevorderen van het vrijmaken van energie in de cellen. Je geeft je lichaam een soort van grote schoonmaak, waardoor je je fitter gaat voelen. In onze volgende nieuwsbrief ga ik hier meer over uitleggen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op!


© 2024 Libra voeding en coaching BV
Libra is ook gevestigd in:
Drenthe: Assen, Emmen, Emmer Compascuum, Klazienaveen, Sleen en Wilheminaoord.
Friesland: Akkrum (hoofdlocatie), Franeker, Garijp, Grou, Harlingen, Kootstertille, Leeuwarden, Makkum, Noordwolde, Nij Beets, Oostermeer, Sexbierum en Tijnje.
Overijssel: Kuinre en Oldemarkt.
Groningen: Ter Apel.
Hoofdvestiging: Dringelstrjitte 3 - 8491 CR  Akkrum - Tel.: 0566-651991 - E-mail: info@libra-dieetadvisering.nl
Terug naar de inhoud