Blog - Libra dieetadvisering

Ga naar de inhoud

Keer je gezondheid om

Libra dieetadvisering
Gepubliceerd door Irene van der Vuurst in Dieetcoach · 9 december 2020
Keer je gezondheid om
 
 
De afgelopen tijd zijn er veel programma’s op de televisie die ons informatie geven over hoe een gezonde leefstijl ons ook daadwerkelijk gezond(er) kan maken. Een goede ontwikkeling. In het programma “Dokters van morgen” met het thema bloeddruk gaf deelnemer Durk het mooi weer. Hij zei “De makkelijkste oplossing is niet de beste oplossing”, doelend op de bloeddrukmedicatie die hij 25 jaar heeft geslikt en nu niet meer nodig heeft nu hij zijn leefstijl heeft verbeterd.
 
 
In het programma zien wij hoe Durk door anders eten en meer bewegen zijn bloeddruk verlaagt. Al na enkele weken kan hij stoppen met de bloeddrukmedicatie. Fantastisch, maar ook wel triest als je bedenkt dat hij de medicatie al 25 jaar gebruikt. Ook de vrouwelijke deelneemster, Janny, behaalt mooie resultaten. Zij verlaagt haar bloeddruk en pakt ook nog eens 11,5 kilo gewichtsdaling in 3 maanden tijd. De huisarts die dit begeleid, Jon Brouwers, heeft in Amerika een opleiding tot leefstijlarts gevolgd. Zij wil van Bakkeveen de eerst Blue Zone van Nederland maken. Een mooi streven, maar ook zonder dat uw huisarts een leefstijlarts is, is het mogelijk om het resultaat van Durk en Janny te evenaren. Durk en Janny volgden beiden een dieet gebaseerd op het “whole food” principe. Dit houdt in dat vooral het “ultra-bewerkt" voedsel, zoals koekjes, chocola, worst, chips, ontbijtgranen, etc. uit de gebruikelijke voeding gehaald wordt. Juist dit bewerkte eten met teveel suiker, vet en zout maakt ons zo ongezond. Dit werd ook al aangestipt in de uitzending van “Masterclass”  met Jaap Seidell. Ons eten is sinds de jaren 60 enorm bewerkt. Op dit moment is 50-60% van wat wij eten ultra-bewerkt voedsel. En 90% van aanbiedingen bestaat uit dit voedsel. In de jaren 60 was dit nog maar 5%. U herkent dit voedsel aan het hebben van veel ingrediënten, moeilijke namen van stoffen die niet in uw keukenkastje staan en/of een lange houdbaarheid. De fabrikanten doen hun best om producten te ontwikkelen die ons laten door eten, ook als wij al vol zijn. Door de geur, de smaak en zelfs het geluid dat het voedsel maakt als wij het op eten. Dit dooreten overkomt acht van de tien mensen! Het ligt dus echt niet aan u. Een supermarkt heeft wel 30.000 producten en dagelijks maken wij meer dan 200 voedselkeuzes. We moeten dus heel wat verleidingen weerstaan en impulsen onderdrukken. Welvaartsziekten, zoals hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker, nemen schrikbarend toe. Met gezonder eten en meer bewegen, kunnen wij heel veel bereiken. Dit blijkt ook wel uit het genoemde programma van “Dokters van Morgen”. Jaap Seidell gaf het ook mooi weer. Eigenlijk werkt elk dieet, omdat het een verandering is ten opzicht van het huidige eetpatroon. Het lastigst is om het op termijn vol te houden. Hier zit het probleem omdat onze omgeving ons teveel laat eten. Daarbij heb je naast een verandering in mindset ook steun nodig. Steun vanuit de huisarts die je op het idee brengt, steun vanuit de omgeving die stimuleert om door te zetten. En vraag gerust ook steun van een diëtist voor de praktische uitvoering van een dieet dat bij u past. Persoonlijk noem ik het liever een andere manier van eten. Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op!


© 2020 Libra Dieetadvisering
Libra is ook gevestigd in:
Drenthe: Assen, Emmen, Emmer Compascuum, Klazienaveen, Nieuw Weerdinge en Sleen
Friesland: Akkrum(hoofdlocatie), Franeker, Garijp, Grou, Harlingen, Leeuwarden, Makkum, Nij Beets, Noordwolde, Oostermeer, Sexbierum, Sneek en Tijnje.
Overijssel: Kuinre, Oldemarkt.
Hoofdvestiging: Dringelstrjitte 3 - 8491 CR  Akkrum - Tel.: 0566-651991 - E-mail: info@libra-dieetadvisering.nl
Terug naar de inhoud