Let u op het etiket?

Ga naar de inhoud

Let u op het etiket?

Libra dieetadvisering
Gepubliceerd door Irene van der Vuurst in Dieetcoach · 30 december 2020
Vandaag viel er een brief van het Voedingscentrum op mijn deurmat. Hierin werd het verzoek gedaan om het lezen van etiketten te promoten. Het Voedingscentrum heeft hier ook een handige folder voor gemaakt.
Het valt mij overigens steeds weer op hoe veel van mijn cliënten de verpakkingen, van alles wat zij in huis halen, niet lezen. Daarbij weten zij ook vaak niet hoeveel er van een product genomen wordt. Een belangrijk argument is dat het belangrijkste deel van het etiket vaak  slecht leesbaar is. De promotieslogans, zoals rijk aan vezel, arm aan vet, low carb etc. staan er wel loeigroot op. Kijkt u dan wel eens bij de voedingswaardedeclaratie of deze claims ook echt waar zijn? En kijkt u als u hiernaar kijkt ook naar de voedingswaarde per stuk? Er gaat een wereld voor u open als u dan nog een stap verder gaat en het product met de claim vergelijkt met een, vaak goedkoper, vergelijkbaar product. Pas dan ziet u hoe u bij de neus genomen wordt. De “gewone” producten zijn vaak vergelijkbaar of zelfs beter qua voedingsstoffen. Zelf vraag ik altijd goed door over de hoeveelheden die mensen eten. Stel dat vertelt dat u een “koekje” bij de koffie eet en dan blijkt dat een kokoskoek te zijn van 60 gram per stuk. Dan is dat in mijn ogen geen koekje, want die weegt 10 gram. Kritisch kijken naar uw inname kan veel inzicht geven. Daar wil het Voedingscentrum u dus ook bij helpen. Vergelijken van producten is handig met de voedingswaarde per 100 gram. Let wel goed op of het om een bereid product gaat of juist niet. Zo had ik laatst een mevrouw die bouillon had vergeleken, waarbij de ene verpakking het per 100 gram droog product aangaf en de andere verpakking per 100 ml bereid product. Dat is een wereld van verschil en zeer misleidend van de fabrikant die het per bereid product vermeld. Dit gebeurt ook wel eens bij macaroni die dan per 100 gram gekookt product wordt vermeld. Logisch dat dit 2,5 keer lager is qua koolhydraten er zit immers water in het gekookte product. Door die verpakking te lezen, wordt het wel duidelijker. Nu in Coronatijd wilt u natuurlijk niet eindeloos in de winkel staan kijken naar de verpakkingen. Een goed idee is om thuis op de computer op de sites van de supermarkten te kijken naar de ingrediënten en de voedingswaarden. Dan kunt u in de supermarkt veel sneller uw keuze maken. Hopelijk kan ik ook weer snel met u de supermarkt door. Wilt u nu eerst ermee aan de slag, dan kunt u bij mij de folder aanvragen. Of maak een afspraak om de tricks en trucs van de fabrikanten te doorzien. Neem dan contact met ons op!


© 2022 Libra Dieetadvisering
Libra is ook gevestigd in:
Drenthe: Assen, Emmen, Emmer Compascuum, Klazienaveen, Sleen en Zuidlaren
Friesland: Akkrum (hoofdlocatie), Franeker, Garijp, Grou, Harlingen, Leeuwarden, Makkum, Nij Beets, Noordwolde, Oostermeer, Sexbierum en Tijnje.
Overijssel: Kuinre en Oldemarkt.
Hoofdvestiging: Dringelstrjitte 3 - 8491 CR  Akkrum - Tel.: 0566-651991 - E-mail: info@libra-dieetadvisering.nl
Terug naar de inhoud