Minder alcohol is echt beter

Ga naar de inhoud

Minder alcohol is echt beter

Libra dieetadvisering
Gepubliceerd door Irene Kieftenburg in Dieetcoach · 1 februari 2023
Nu dry januari is beëindigd, is het wellicht een heel goed idee om het niet of in ieder geval minder drinken door te zetten. Recent Canadees onderzoek laat zien hoe verstandig dit is.

Het tweejarig onderzoek waarbij 23 wetenschappers betrokken waren, keek naar bijna 6000 eerdere onderzoeken over het gebruik van alcohol. Des te meer iemand drinkt, des te hoger wordt het risico op het krijgen van onder meer kanker, hart- en vaatziekten en leverziekten. De conclusie uit alle onderzochte studies was dat het gebruik van wekelijks 3 tot 6 alcoholische consumpties een matig risico voor de gezondheid geeft. Vanaf 7 alcoholische consumpties per week neemt het risico steeds verder toe. Alleen bij 1 of 2 alcoholische consumpties per week is er sprake van een laag risico. Minder alcohol is dus echt beter. Daarbij gaf dit team van wetenschappers ook aan om niet meer dan 2 alcoholische consumpties per dag te nemen. De in het advies genoemde alcoholische consumpties zijn standaardglazen, die 20 tot 40 procent meer bevatten dan de hoeveelheden die in Nederland worden aangehouden. Zo zit er in een Canadees standaardglas wijn 142 ml, terwijl een Nederlands standaardglas wijn 100 ml telt. En ook bij bier zijn de Canadezen met 341 ml scheutiger dan het Nederlandse standaard bierglas van 250 ml. Een standaardglas gedistilleerd bevat in Canada 43 ml, terwijl dat in Nederland 35 ml is. In de praktijk schenken de Nederlanders hun glazen vaak net zo vol als de Canadezen. Dus deze hoeveelheden zijn ook goed bruikbaar voor de Nederlandse situatie. In de adviezen staan ook tips om te minderen met alcohol, zoals langzaam drinken, een alcoholische consumptie af wisselen met een niet-alcoholische consumptie zoals een glas water, ook eten terwijl je drinkt en bij voorkeur kiezen voor alcoholvrije of alcoholarme dranken. Wat hierbij wel handig is om te weten is dat alcohol je uit de vetverbranding haalt. Bij gelijktijdig eten, zoals de Canadezen adviseren, heeft dit als nadeel dat de snacks die vaak gegeten worden snel opgeslagen worden als vet. Dit komt doordat onze lever met elke 10 gram alcohol 1½ uur bezig is om dit te verwerken. Deze 10 gram alcohol zit overigens in de Nederlandse hoeveelheid qua consumptiegrootte. Als de lever alcohol weg werkt, verbrandt je dus geen vetten. En daarbij daalt het bloedsuiker. Dit houdt de lever normaal gesproken stabiel, maar niet als hij het giftige alcohol onschadelijk maakt. Je merkt dit aan een toegenomen eetlust, veroorzaakt door een dalend bloedsuiker. En dan zijn juist de zoute, koolhydraatrijke en vetrijke extra’s super onhandig. Want doordat je niet in de vetverbranding zit, heeft het lichaam de neiging om de energie uit deze extra’s om te zetten in vet. Dit is negatief voor jouw lichaamsgewicht. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op!


© 2022 Libra Dieetadvisering
Libra is ook gevestigd in:
Drenthe: Assen, Emmen, Emmer Compascuum, Klazienaveen, Sleen en Zuidlaren
Friesland: Akkrum (hoofdlocatie), Franeker, Garijp, Grou, Harlingen, Leeuwarden, Makkum, Nij Beets, Noordwolde, Oostermeer, Sexbierum en Tijnje.
Overijssel: Kuinre en Oldemarkt.
Hoofdvestiging: Dringelstrjitte 3 - 8491 CR  Akkrum - Tel.: 0566-651991 - E-mail: info@libra-dieetadvisering.nl
Terug naar de inhoud