Nationale week zonder vlees en zuivel

Ga naar de inhoud

Nationale week zonder vlees en zuivel

Libra dieetadvisering
Gepubliceerd door Irene van der Vuurst in Dieetcoach · 2 maart 2022
Wanneer je als volwassene deze week geen vlees en zuivel eet, bespaar je: 150 liter water, 121 kilometer autorijden, 770 gram dierenvlees en 2,4 kilo zuivel.

Deze berekening staat op de site van de Nationale week zonder vlees en zuivel en gaat uit van het maximale effect bij het niet consumeren van vlees en zuivel gedurende 7 dagen. Wanneer vlees en zuivel worden vervangen door eieren, tofu, vlees- en zuivelvervangers, noten of peulvruchten is de besparing lager, omdat dit ook (gedeeltelijk) wel bewerkte producten zijn. De organisatie achter de Nationale week zonder vlees vindt het ook tijd om minder zuivel te gebruiken. Zij willen een flexitarisch eetpatroon promoten, waarbij vlees én zuivel afgewisseld worden met vegetarische en plantaardige alternatieven. Vaker een dagje geen vlees, vis en zuivel eten is een kleine moeite maar heeft een enorm positieve impact op mens, dier en milieu. Door geen vlees en zuivel te consumeren tijdens de Nationale week zonder vlees en zuivel verlaag je de milieudruk van je voeding. Je bespaart bijvoorbeeld op watergebruik en de uitstoot van broeikasgassen die bijdragen aan klimaatverandering. Wanneer je één week geen vlees en zuivel eet, bespaar je ongeveer 150 liter watergebruik. Deze hoeveelheid water was anders gebruikt voor irrigatie voor de productie van veevoer, veehouderij en de productie van je dagelijkse portie vlees. Wanneer je één week geen vlees en zuivel eet, bespaar je 21,1 kg CO2eq, ofwel uitstoot van broeikasgassen. Deze uitstoot had anders plaatsgevonden voor de productie van veevoer, veehouderij, de verpakking en bereiding van je dagelijkse portie vlees. Een gemiddelde auto stoot 173 gram CO2eq uit per afgelegde kilometer. Door één week geen vlees en zuivel te consumeren, bespaar je dus ongeveer 121 km rijden met een gemiddelde auto. De gemiddelde vleeseter in Nederland consumeert 110 gram vlees per dag, bestaande uit 29 gram rundvlees, 55 gram varkensvlees en 26 gram kippenvlees. Door het niet consumeren van vlees wordt er per persoon 770 gram minder vlees per week geconsumeerd. De gemiddelde Nederlander consumeert 344 gram zuivel per dag, waarvan 203 gram drinkzuivel, 109 gram eetzuivel en 33 gram kaas. Door het niet consumeren van zuivel wordt er per persoon 2,4 kilo per week minder zuivel geconsumeerd. Wat je ook kunt doen om eens uit te proberen of het je bevalt om minder vlees, zuivel en eieren te eten, is de zogenaamde Vegan Flex. Hierbij ga je jouw voeding in drie dagen afbouwen naar veganistisch eten. Dit houdt in dat je vier dagen helemaal geen dierlijke producten zoals vlees, vis, eieren en zuivel neemt. Daarna bouw je de voeding weer op. Het gevolg van dit eetpatroon is dat je lever beter gaat ontgiften. De lever werkt dan de gifstoffen weg die in je lichaamscellen zijn opgeslagen. Deze gifstoffen zorgen voor een verstoorde hormoonbalans, minder energie, overgewicht en het vasthouden van vocht. Je raakt hierdoor gemiddeld 2 kilo gewicht, rond de buik, kwijt én daarbij krijg je meer energie. Het resultaat wordt beter als je er ook een uur per dag bij beweegt. Helemaal veganistisch eten gedurende je leven is overigens geen aanrader omdat er dan wel tekort aan voedingsstoffen kan ontstaan zoals tekort aan de visvetzuren EPA en DHA, vitamine B12, ijzer en eiwitten. Wil je meer weten of de Vegan Flex gaan doen? Neem dan contact met ons op!  


© 2022 Libra Dieetadvisering
Libra is ook gevestigd in:
Drenthe: Assen, Emmen, Emmer Compascuum, Klazienaveen, Sleen en Zuidlaren
Friesland: Akkrum (hoofdlocatie), Franeker, Garijp, Grou, Harlingen, Leeuwarden, Makkum, Nij Beets, Noordwolde, Oostermeer, Sexbierum en Tijnje.
Overijssel: Kuinre en Oldemarkt.
Hoofdvestiging: Dringelstrjitte 3 - 8491 CR  Akkrum - Tel.: 0566-651991 - E-mail: info@libra-dieetadvisering.nl
Terug naar de inhoud