Nederlanders eten niet volgens de Schijf van Vijf

Ga naar de inhoud

Nederlanders eten niet volgens de Schijf van Vijf

Libra dieetadvisering
Gepubliceerd door Irene van der Vuurst in Dieetcoach · 2 december 2020
Nederlanders eten niet volgens de Schijf van Vijf

 
Het Voedingscentrum heeft de Schijf van Vijf gemaakt als leidraad voor gezonde voeding. Maar slechts een derde van de energie die wij eten, komt uit de Schijf van Vijf. En dat komt echt niet alleen maar omdat de Schijf van Vijf een nogal ingewikkelde manier is om gezond eten te promoten…

 
Zelf werken wij met de Puur Gezond methode. Dit is een piramide waarbij u in één oogopslag kunt zien aan welke producten wij het meeste waarde hechten. Dit zijn vocht en groente en fruit. In de Schijf van Vijf wordt dit ook gepromoot. Maar uit het onderzoek blijkt dat de aanbevolen hoeveelheid groente van 250 gram volgens de Schijf niet gehaald wordt. Mensen eten gemiddeld 129 gram per dag. In de Puur Gezond methode raden wij zelfs 300-400 gram per dag aan. Ook blijken Nederlanders de hoeveelheid fruit niet te halen: 114 gram per dag.  De Schijf van Vijf raadt 2 stuks (200 gram) per dag aan, wij 3 stuks (300 gram) per dag. Een ander product waarvan ik vind dat wij meer moeten eten, is vette vis. Uit de onderzoeken blijkt dat wij dagelijks gemiddeld 15 gram vis eten. Hierbij zijn producten met minder dan 70% vis ook meegerekend. Hierbij kunt u denken aan lekkerbek en vissticks, met meer paneermeel en zout dan vis, hetgeen mijns inziens niet echt onder de door ons lichaam benodigde vis valt. Dat vind ik dus ook vreemd omdat deze soorten buiten de Schijf van Vijf vallen en toch meegeteld worden. Wishful thinking zou ik het willen noemen, want hiermee eet 42% van de mensen voldoende vis. Dit is overigens maar één keer per week, volgens de nieuwste adviezen, gebaseerd op vooral problemen met de verkrijgbaarheid. Twee keer per week (vette) vis is voor onze gezondheid stukken beter. Volgens het onderzoek blijken Nederlanders ook regelmatig buiten de Schijf van Vijf te kiezen. Hierbij kunt u denken aan witte graanproducten in plaats van volkoren graanproducten. Maar ook bijvoorbeeld jam, chocolade, chips, koek, 48+ kaas en vleeswaren. Dit buiten de Schijf van Vijf eten, is natuurlijk niet zo vreemd, omdat zelfs vleeswaren, omdat zij bewerkt zijn, buiten de Schijf van Vijf vallen. De 48+ kaas, gewone kaas zoals de meeste mensen dit eten, is volgens het Voedingscentrum te vet en ook een extraatje. Van deze extraatjes mag u er drie per dag eten. Hoezo nogal streng en onhaalbaar? Volvette 48+ kaas blijkt overigens uit recent onderzoek te beschermen tegen hart- en vaatziekten. Een opvallende uitkomst is dat mensen te weinig smeer- en bereidingsvetten eten. Mijns inziens ook ingefluisterd door de immer durende en sterk verouderede “let op vet campagne” vanuit het Voedingscentrum. Mensen durven geen vet meer te eten en dat is jammer, want ook vet is nodig voor onze gezondheid. Daarbij aten de mensen ook bereidingsvetten buiten de Schijf van Vijf. Dit zal dan de vergruisde roomboter zijn, waarvan ik de problemen niet zie. Roomboter is een natuurproduct. Het verhoogt wel ons “foute” LDL-cholesterol, maar ook het “goede” HDL-cholesterol. Dus de balans in de bloedvaten blijft gelijk. De aanbeveling om dagelijks 25 gram noten te eten wordt maar door 12 procent van de mensen gehaald. Dit kon nog wel eens samenhangen met bovengenoemde angst om vetrijk te eten, maar zeker ook met de prijs van noten. Het lijkt haast wel dat alle gezonde voedingsmiddelen steeds duurder worden en het gemaksvoedsel steeds goedkoper. Zo creëren we ondervoeding in een lichaam met overgewicht. Ondervoeding door  te weinig voedingsstoffen. Met als gevolg vermoeidheid, welvaartsziekten (denk aan diabetes type 2, kanker en hart- en vaatziekten), darmklachten en vergeet de torenhoge kosten in de gezondheidszorg niet. We eten ons letterlijk ziek. In de Puur Gezond methode staat overigens op de onderste regel van de piramide bewegen getekend. We bewegen bijna allemaal structureel te weinig. Bewegen is echt nodig om onze hersenen van energie en zuurstof te voorzien. En als de hersenen goed gevoed zijn, gaan wij minder fout eten.  Wilt u meer weten over de resultaten van dit onderzoek of over de Puur Gezond methode? Neem dan contact met ons op!


© 2022 Libra Dieetadvisering
Libra is ook gevestigd in:
Drenthe: Assen, Emmen, Emmer Compascuum, Klazienaveen, Sleen en Zuidlaren
Friesland: Akkrum (hoofdlocatie), Franeker, Garijp, Grou, Harlingen, Leeuwarden, Makkum, Nij Beets, Noordwolde, Oostermeer, Sexbierum en Tijnje.
Overijssel: Kuinre en Oldemarkt.
Hoofdvestiging: Dringelstrjitte 3 - 8491 CR  Akkrum - Tel.: 0566-651991 - E-mail: info@libra-dieetadvisering.nl
Terug naar de inhoud