Nutri-Score overhaast ingevoerd

Ga naar de inhoud

Nutri-Score overhaast ingevoerd

Libra dieetadvisering
Gepubliceerd door Irene Kieftenburg in Dieetcoach · 21 december 2022
Met de kerstdagen voor de deur maken de meeste mensen zich weinig zorgen over de kwaliteit van wat zij gaan eten. Als het maar lekker is. Toch zijn er in voedingsland ontwikkelingen gaande om mensen meer bewust te maken van gezonder eten. In januari staan de meesten van ons hier dan weer voor open en kan het handig zijn. Eén van deze ontwikkelingen in de zogenaamde Nutri-Score. Helaas zorgt deze nog steeds voor veel verwarring.

Al eerder schreef ik over mijn bedenkingen over de Nutri-Score op voedingsmiddelen. Dat ik hierin niet alleen sta blijkt uit een oproep van gerespecteerde voedingsprofessionals aan diëtisten en leefstijlcoaches op om een brief te ondertekenen gericht aan VWS-staatssecretaris Maarten van Ooijen. Zij vragen hem om te wachten met de invoering van Nutri-Score totdat de aanbevelingen van de Gezondheidsraad zijn opgevolgd en Nutri-Score aansluit op de Nederlandse voedingsrichtlijnen. Onder de voedingsprofessionals bevinden zich de hoogleraren Jaap Seidell, Tiny van Boekel Het is een en Kees de Graaf (WUR). Maar ook de initiatiefneemster Michelle van Roost, levensmiddelentechnoloog en eigenaar van Voedingsjungle. Zij vinden dat Nutri-Score niet overhaast moet worden ingevoerd. De Nutri-Score is een soort stoplichtsysteem. Producten met veel suiker, verzadigd vet, zout en calorieën scoren negatief en gaan richting rood. Producten die fruit, groente, vezels, noten en eiwitten bevatten, scoren positief en worden groen. Op dit moment krijgen veel producten buiten aanbevelingen van de Gezondheidsraad onbedoeld een groene score, terwijl veel producten die binnen de aanbevelingen vallen een gele, oranje of rode score krijgen. De initiatiefnemers maken zich zorgen over hoe Nutri-Score uit te leggen aan consumenten, cliënten en patiënten zolang het onvoldoende aansluit op de aanbevelingen. Zo is bijvoorbeeld bewerkt vlees met een groene score toch gezond. En witte en volkorenpasta krijgen beiden score groen? Vetarmere salades, met suiker op smaak gemaakt, krijgen ook een groene score, etc. etc. Er klopt nog maar weinig van. Over het algemeen krijgen veel bewerkte producten een groene score terwijl we juist gezondheidswinst boeken als we daar minder van gaan eten. De Nutri-Score sluit ook nog niet goed aan op de Nationale Aanpak Productverbetering. Hierin verbetert de overheid samen met de industrie de samenstelling van bewerkte producten door een geleidelijke verlaging van de hoeveelheid suiker, zout en verzadigd vet. Het is dan de bedoeling dat in 2030 per productgroep 50 procent van de producten tot de beste categorie behoort en maximaal 10 procent tot de slechtste qua hoeveelheid zout, suiker of verzadigd vet. Wil je meer weten of ook minder bewerkt gaan eten? Neem dan contact met ons op!


© 2022 Libra Dieetadvisering
Libra is ook gevestigd in:
Drenthe: Assen, Emmen, Emmer Compascuum, Klazienaveen, Sleen en Zuidlaren
Friesland: Akkrum (hoofdlocatie), Franeker, Garijp, Grou, Harlingen, Leeuwarden, Makkum, Nij Beets, Noordwolde, Oostermeer, Sexbierum en Tijnje.
Overijssel: Kuinre en Oldemarkt.
Hoofdvestiging: Dringelstrjitte 3 - 8491 CR  Akkrum - Tel.: 0566-651991 - E-mail: info@libra-dieetadvisering.nl
Terug naar de inhoud