Ondervoeding opsporen

Ga naar de inhoud

Ondervoeding opsporen

Libra dieetadvisering
Gepubliceerd door Irene Kieftenburg in Dieetcoach · 9 november 2022
Deze week is de “Week tegen ondervoeding”. Dit is een Europees initiatief om ondervoeding onder de aandacht te brengen. Ondervoeding gaat vaak gepaard met ziekte. Dit neemt veel energie. Ook de kwetsbare oudere is vaak ondervoed. Hoe weet je of je ondervoed bent? En wat kun je eraan doen?

Op dit moment zijn er zijn 3 miljoen mensen ouder dan 65 jaar. Hiervan is 25% ouder dan 80 jaar. Van deze mensen zijn gemiddeld 1 op de 6 mensen ondervoed. Dit komt door minder inname van voeding dan er nodig is. Dit kan komen door misselijkheid of problemen met kauwen en slikken, maar ook doordat er bijvoorbeeld meer energie nodig is dan er wordt gegeten. Dit kan komen door ziek zijn of overmatig bewegen, denk aan willekeurige spierbewegingen bij de ziekte van Parkinson. We spreken van een risico op ondervoeding als iemand het afgelopen half jaar onbedoeld meer dan 10 procent van zijn of haar gewicht verloren is. Maar ook als je in de afgelopen maand onbedoeld meer dan 5 procent van je gewicht verloren bent, is er een risico op ondervoeding. Dit is ook zo als je overgewicht hebt!! Spiermassa kan dan enorm afnemen, vooral als je lang in bed moet liggen of slechter kan bewegen. Een oudere, met een BMI lager dan 20 heeft ook een risico op ondervoeding. Je rekent de BMI uit door het gewicht in kilo te delen door de lichaamslengte in het kwadraat. Bijvoorbeeld: als je 58 kilo weegt bij een lichaamslengte van 1.74 meter, deel je 60 kilo door 1.74x1.74 (dit is 3,03). De BMI is dan 19,1. Dit is te laag voor mensen boven de 65 jaar.  Veel ouderen zullen het belang van te licht zijn niet zien. Zeker niet als je al je hele leven strijdt tegen overtollige kilo’s. Dan ben je eerder blij om wat lichter te zijn dan bezorgd. Dit is een risico. Want gewichtsverlies is meestal spiermassa verlies. En dat betekent minder kracht. Signalen van ondervoeding zijn lusteloosheid, minder eetlust en vermoeidheid. Maar ook vaker ziek zijn door een verminderde weerstand, slechte wondgenezing of minder goed herstellen zijn tekenen van ondervoeding. Ondervoeding is echt een toenemend probleem. Ik schreef in 2019 dat 14 procent van de thuiswonende ouderen ondervoed is. Dat is momenteel al 15 tot 30 procent. En ook van alle ziekenhuisopnames, dus ook van jongere mensen, is 15 tot 25 procent ondervoed. Goed om hier dus aandacht voor te hebben. Kijk bijvoorbeeld eens naar de hoeveelheid basisvoedsel, zoals  brood, fruit, groente, noten, vis en zuivel. Veel mensen nemen (vetarme) extra’s waar ons lichaam niets aan heeft, zoals ontbijtkoek, Indische cake, eierkoek, biscuitjes, Japanse mix, etc. Daarbij wordt er ook vaak uit gemak flink bewerkt voedsel gekozen. Als dit “geknutselde voedsel” ons normale eten gaat vervangen, wat vaak gebeurt, gaat er echt iets fout. Er zitten te weinig vitamines en mineralen in. Ook bevat de voeding dan vaak te weinig energie en eiwitten die nodig zijn om ons spierweefsel in goede conditie te houden Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op!


© 2022 Libra Dieetadvisering
Libra is ook gevestigd in:
Drenthe: Assen, Emmen, Emmer Compascuum, Klazienaveen, Sleen en Zuidlaren
Friesland: Akkrum (hoofdlocatie), Franeker, Garijp, Grou, Harlingen, Leeuwarden, Makkum, Nij Beets, Noordwolde, Oostermeer, Sexbierum en Tijnje.
Overijssel: Kuinre en Oldemarkt.
Hoofdvestiging: Dringelstrjitte 3 - 8491 CR  Akkrum - Tel.: 0566-651991 - E-mail: info@libra-dieetadvisering.nl
Terug naar de inhoud