Ouderen hebben eiwit nodig voor spieropbouw

Ga naar de inhoud

Ouderen hebben eiwit nodig voor spieropbouw

Libra dieetadvisering
Gepubliceerd door Irene van der Vuurst in Dieetcoach · 1 december 2021
Tags: ouderen
Als ik deze titel typ, komt bij mij een beeld op van een oudere man met bokshandschoenen aan. Ooit afgebeeld op een poster om eiwitondervoeding bij ouderen onder de aandacht te brengen. Er is sindsdien niet veel veranderd oftewel verbeterd. Ouderen eten nog steeds te weinig eiwit.

Uit een nieuwe meta-analyse met gegevens uit vier langlopende studies blijkt dat eiwit een rol speelt bij het behoud van spiermassa bij het ouder worden. Daarbij kan een hogere eiwitinname ook het behoud van de lichamelijke gezondheid ondersteunen. In deze studies werden 5752 thuiswonende ouderen in Europa en Noord-Amerika voor maximaal 8,5 jaar gevolgd. De onderzoekers keken naar de relatie tussen eiwitinname, loopsnelheid en lichamelijke beperking. Ook werd hierbij gekeken naar de wisselwerking met lichamelijke activiteit. Deelnemers die bij de start van de studies een hogere eiwitinname hadden, hadden in de loop van de tijd een iets hogere loopsnelheid. Uit de analyse bleek ook dat na verloop van tijd een hogere eiwitinname een kleine bescherming gaf tegen afname van loopsnelheid. Dit verband was afhankelijk van de hoeveelheid eiwit die per dag genomen werd. Er bleek hierbij geen wisselwerking te zijn met de mate van lichamelijke activiteit. Onder lichamelijke beperking werd zelf gerapporteerd moeite met lopen en moeite met traplopen verstaan. Een inname van ≥ 0,8 g eiwit/kg lichaamsgewicht/dag gaf minder lichamelijke beperkingen. Dit gold voor zowel moeite met lopen (> 200 m) als moeite met traplopen. Een eiwitinname van 0,8-0,99 g/kg/dag gaf een 16% lagere kans op het ontwikkelen van moeite met lopen gedurende de tijd van de studies. Ook hadden deze deelnemers 22% minder kans op het ontwikkelen van moeite met traplopen. Een eiwitinname van 1,0-1,19 g/kg/dag gaf 29% minder kans op het ontwikkelen van moeite met lopen en 24% minder kans op het ontwikkelen van moeite met traplopen. Bij een inname van ≥ 1,2 g/kg/dag was dit 31% voor moeite met lopen en 24% voor moeite met traplopen. Mooie resultaten dus die het belang van voldoende eiwit gebruik bij het ouder worden aantonen. In de studie zijn geen wisselwerkingen gevonden tussen eiwitinname en andere uitkomsten, zoals herstel bij te weinig lichamelijke activiteit. Dit suggereert dat een hogere eiwitinname vooral relevant is voor preventie.  De onderzoekers benadrukken dat vroegtijdige screening voor een (te) lage eiwitinname belangrijk is. Even voor de volledigheid: de gezondheidsraad raadt aan om dagelijks tenminste 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht te gebruiken. Uit onderzoek is gebleken dat 15% van de thuiswonende ouderen deze aanbeveling niet haalt. Uit deze meta-analyse blijkt dus dat een hoger eiwitgebruik wenselijk is. Bij een te lage eiwitinname is er ook een grotere kans op doorligwonden, grotere kans op vallen, langzamer herstel na operatie en bij ziekte, een verminderde kwaliteit van leven en ook een grotere kans op overlijden. Helaas is er nog steeds te weinig aandacht voor dit onderwerp bij de ouderen zelf, hun verzorgers en artsen. Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op!


© 2022 Libra Dieetadvisering
Libra is ook gevestigd in:
Drenthe: Assen, Emmen, Emmer Compascuum, Klazienaveen, Sleen en Zuidlaren
Friesland: Akkrum (hoofdlocatie), Franeker, Garijp, Grou, Harlingen, Leeuwarden, Makkum, Nij Beets, Noordwolde, Oostermeer, Sexbierum en Tijnje.
Overijssel: Kuinre en Oldemarkt.
Hoofdvestiging: Dringelstrjitte 3 - 8491 CR  Akkrum - Tel.: 0566-651991 - E-mail: info@libra-dieetadvisering.nl
Terug naar de inhoud