Smeerbaar vetproduct

Ga naar de inhoud

Smeerbaar vetproduct

Libra dieetadvisering
Gepubliceerd door Irene van der Vuurst in Dieetcoach · 28 april 2021
Vandaag hadden wij het aan tafel over halvarine, margarine en roomboter. Zelf heb ik altijd roomboter op mijn brood, maar mijn kinderen lusten dit niet en zij smeren een smeerbaar vetproduct op het brood. Inderdaad geen halvarine of margarine want dat bestaat eigenlijk bijna niet meer.  Hoe het precies zit, leest u hieronder.
Als u voor het vetschap in de supermarkt staat, ziet u heel veel kuipjes staan. Op deze kuipjes staat niet zo duidelijk op wat erin zit. Er staat bijna nergens ‘”halvarine” of “margarine” op en ook roomboter is niet altijd echte roomboter. Er staan wel omschrijvingen op als ‘”smeerbaar vetproduct”, “om te smeren” of “voor op brood”. In de Warenwet is geregeld dat een halvarine 39-41% vet bevat en een margarine 80% (met een maximum van 90%) vet. Door de hetze op vet, anders kan ik het niet noemen, zijn fabrikanten in de jaren ‘90 van de vorige eeuw minder vet in producten gaan doen. Allemaal met het nu inmiddels achterhaalde idee: minder vet, minder kcal, betere gewichtsbeheersing en/of gezondheid. De Warenwet is echter niet aangepast, waardoor de producten deze wat vreemde omschrijvingen krijgen. Stel een product zit er tussenin, met bijvoorbeeld 60% vet, dan mag het beide namen niet dragen. Vandaar de fantasienamen die wel moeten aangeven wat voor product het is. Ik zag wel dat er ook nog enkele halvarineproducten en margarineproducten in de schappen staan. Deze zitten qua vetgehalte net onder de 39%. Er staat slechts een enkele keer nog voluit halvarine of margarine op!! Verder staan er producten met palmolie of juist vrij van palmolie. Met toegevoegd roomboter, vegan, romig met omega 3 en 6, etc. etc. Wat is nu handig om te kiezen? Eerst even het verschil tussen boter en halvarine en margarine (die volgens de warenwet). Boter is gemaakt van room van koemelk en halvarine en margarine van plantaardige oliën. Deze oliën zijn vaak mengsels van bijvoorbeeld zonnebloemolie, koolzaadolie, palmolie, lijnzaadolie en kokosolie. Deze worden in een aantal stappen gemengd. Daarbij worden de vitamines A en D aan toegevoegd en ook water of magere zure melk. Daarbij ook kleur- en/of smaakstoffen en soms zout. Een moeizaam proces waarbij om alles in oplossing te houden ook emulgatoren nodig zijn. Die ervoor zorgen dat vet en water goed mengen. Het is zo dus nogal bewerkelijk spul. Vandaar mijn voorkeur voor de onbewerkte en ongezouten roomboter. Broodsmeersels bevatten wel meer vitamine D en E dan roomboter. Persoonlijk geef ik dan  varianten met olijfolie of visolie de voorkeur. U kunt het gebruik ook afwisselen met roomboter. Roomboter verhoogt wel zowel het LDL- als het HDL-cholesterol licht. De balans in het bloed is wel gelijk, dus daarom hoeft u het niet te laten staan. Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op!


© 2022 Libra Dieetadvisering
Libra is ook gevestigd in:
Drenthe: Assen, Emmen, Emmer Compascuum, Klazienaveen, Sleen en Zuidlaren
Friesland: Akkrum (hoofdlocatie), Franeker, Garijp, Grou, Harlingen, Leeuwarden, Makkum, Nij Beets, Noordwolde, Oostermeer, Sexbierum en Tijnje.
Overijssel: Kuinre en Oldemarkt.
Hoofdvestiging: Dringelstrjitte 3 - 8491 CR  Akkrum - Tel.: 0566-651991 - E-mail: info@libra-dieetadvisering.nl
Terug naar de inhoud