Smeerbaar vetproduct
Gepubliceerd door Irene van der Vuurst in Dieetcoach · 28 april 2021
Vandaag hadden wij het aan tafel over
halvarine, margarine en roomboter. Zelf heb ik altijd roomboter op mijn brood,
maar mijn kinderen lusten dit niet en zij smeren een smeerbaar vetproduct op
het brood. Inderdaad geen halvarine of margarine want dat bestaat eigenlijk
bijna niet meer. Hoe het precies zit,
leest u hieronder.
Als u voor het vetschap in de supermarkt staat, ziet u heel veel kuipjes
staan. Op deze kuipjes staat niet zo duidelijk op wat erin zit. Er staat bijna
nergens ‘”halvarine” of “margarine” op en ook roomboter is niet altijd echte
roomboter. Er staan wel omschrijvingen op als ‘”smeerbaar vetproduct”, “om te
smeren” of “voor op brood”. In de Warenwet is geregeld dat een halvarine 39-41%
vet bevat en een margarine 80% (met een maximum van 90%) vet. Door de hetze op
vet, anders kan ik het niet noemen, zijn fabrikanten in de jaren ‘90 van de
vorige eeuw minder vet in producten gaan doen. Allemaal met het nu inmiddels
achterhaalde idee: minder vet, minder kcal, betere gewichtsbeheersing en/of
gezondheid. De Warenwet is echter niet aangepast, waardoor de producten deze
wat vreemde omschrijvingen krijgen. Stel een product zit er tussenin, met
bijvoorbeeld 60% vet, dan mag het beide namen niet dragen. Vandaar de
fantasienamen die wel moeten aangeven wat voor product het is. Ik zag wel dat
er ook nog enkele halvarineproducten en margarineproducten in de schappen
staan. Deze zitten qua vetgehalte net onder de 39%. Er staat slechts een enkele
keer nog voluit halvarine of margarine op!! Verder staan er producten met
palmolie of juist vrij van palmolie. Met toegevoegd roomboter, vegan, romig met
omega 3 en 6, etc. etc. Wat is nu handig om te kiezen? Eerst even het verschil
tussen boter en halvarine en margarine (die volgens de warenwet). Boter is
gemaakt van room van koemelk en halvarine en margarine van plantaardige oliën. Deze
oliën zijn vaak mengsels van bijvoorbeeld zonnebloemolie, koolzaadolie,
palmolie, lijnzaadolie en kokosolie. Deze worden in een aantal stappen gemengd.
Daarbij worden de vitamines A en D aan toegevoegd en ook water of magere zure
melk. Daarbij ook kleur- en/of smaakstoffen en soms zout. Een moeizaam proces
waarbij om alles in oplossing te houden ook emulgatoren nodig zijn. Die ervoor
zorgen dat vet en water goed mengen. Het is zo dus nogal bewerkelijk spul.
Vandaar mijn voorkeur voor de onbewerkte en ongezouten roomboter. Broodsmeersels bevatten
wel meer vitamine D en E dan roomboter. Persoonlijk geef ik dan varianten met olijfolie of visolie de
voorkeur. U kunt het gebruik ook afwisselen met roomboter. Roomboter verhoogt
wel zowel het LDL- als het HDL-cholesterol licht. De balans in het bloed is wel
gelijk, dus daarom hoeft u het niet te laten staan. Wilt u meer weten? Neem dan
contact met ons op!