Visolie
Gepubliceerd door Irene van der Vuurst in Dieetcoach · 3 maart 2021
Vorige week beloofde ik
informatie te geven over de juiste visoliecapsule. Maar waarom heeft u deze
eigenlijk dit nodig?? Hieronder een uitleg.
Visolie
is dé leverancier van zogenaamde omega 3-vetzuren en dan met name EPA
(eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). Deze vetzuren spelen een
belangrijke rol in ons lichaam. Ze zijn ingebouwd in onze lichaamscelmembranen,
waardoor deze zacht en soepel blijven. Ook ondersteunen zij de werking van het
immuunsysteem. De vetzuren hebben een ontstekingsremmende activiteit en zijn
belangrijk bij het beëindigen van ontstekingen en pijn. Veel mensen hebben er
tekort aan in de voeding doordat wij te weinig (vette) vis eten. En juist wel
veel vlees en producten met de zogenaamde omega 6-vetzuren. Dit komt doordat
deze laatste groep wordt toegevoegd aan vloeibaar bak- en braadvet, halvarine,
margarine en producten uit de voedingsindustrie. Hierdoor is de balans tussen
de vetzuren omega 3 en omega 6 verstoord. We denken dat de oermens deze
vetzuren in de verhouding 4:1 binnen kreeg. Nu is de verhouding 10:1 tot 20:1. Het
beste resultaat met omega 3-vetzuren wordt bereikt als ook de inname van
linolzuur (voornamelijk uit zonnebloemolie en maïsolie) aan banden wordt gelegd.
Bij het vergelijken van voedingssupplementen met visolie is het belangrijk te
kijken naar de hoeveelheid EPA en DHA per capsule. Kijk niet naar de
hoeveelheid visolie, omdat dit naast gezonde vetten ook andere bestanddelen
bevat zoals verzadigde vetten en transvetten (dit zijn in de voedingsindustrie
bewerkte vetzuren met een schadelijke werking voor onze
gezondheid). Visoliesupplementen worden over het algemeen aangeboden in
drie vormen. De eerste is de vorm waarin visvetzuren van nature in vis
voorkomen: natuurlijke triglyceriden. De meeste van deze producten bevatten
1000 mg visolie waarvan 180 mg EPA en 120 mg DHA. De tweede vorm is als
ethylesters. Bij deze vorm wordt de concentratie EPA en DHA verhoogd, zodat u
met minder capsules een hogere hoeveelheid EPA en DHA binnenkrijgt. De derde vorm zijn herveresterde
triglyceriden. Belangrijk is te beseffen dat het hierbij om een bewerkte vorm
van triglyceriden gaat en dat dit niet hetzelfde is als de natuurlijke
triglyceriden, zoals deze in vis voorkomen. Met deze vorm worden eveneens zeer
hoog geconcentreerde en gedoseerde EPA en DHA-producten verkregen. Hierdoor kan
dus volstaan met een kleiner aantal capsules per dag. Een voordeel hiervan ten
opzichte van ethylesters is dat deze verbindingen meer de natuurlijke structuur
van visolie benaderen. De natuurlijke triglyceriden worden echter het best
opgenomen. Om een
visolie te beoordelen, zijn er ook nog een aantal tips te geven. Visolie van
een kleine vis is vaak minder vervuild. Vis uit de Zuidelijke Grote Oceaan is
zuiverder dan die van de Atlantische Oceaan. Des te sneller de vis verwerkt is,
des te verser en gezonder de visolie is. U kunt nagaan of de kwaliteit is
gecontroleerd door dit bij de fabrikant op te vragen. Een duurzaam gevangen vis
heeft de voorkeur. Wat zeker een aanrader is, maar niet zo fijn om te doen, is
een visoliecapsule uit uw potje open maken. Hoe lichter de olie, des te beter
is de kwaliteit. Donkere olie is ranzig geworden. Er
zijn ook supplementen op de markt die het omega 3-vetzuur alfalinoleenzuur
(ALA) bevatten uit plantaardige oliën zoals lijnzaadolie. De lichaamseigen
omzetting van deze ALA in EPA en DHA verloopt echter zeer moeizaam. Het is dus
nodig om “kant-en-klare EPA en DHA” te nemen om van de gezondheidseffecten van
deze omega 3-vetzuren te profiteren. EPA kan worden omgezet in DHA en vice
versa. Vegetariërs doen er goed aan om een voedingssupplement met DHA uit algen
te gebruiken. U heeft dagelijks, gemiddeld, minstens 450 mg EPA en DHA
nodig. Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op!