Blog - Libra dieetadvisering

Ga naar de inhoud

Vitale zorg

Libra dieetadvisering
Gepubliceerd door Irene van der Vuurst in Dieetcoach · 16 december 2020
Vitale zorg
 
 
Nu we weer met zijn allen in lockdown zitten, worden wij regelmatig benaderd met de vraag of de consulten bij ons nog doorgaan. Kennelijk hebben de mensen niet door dat wij, diëtisten, een vitaal beroep hebben. Meer dan zou ik zeggen: slecht eten en minder bewegen zullen u niet bepaald fitter maken.
 
 
Wat betreft minder bewegen, zag ik in de Leeuwarder Courant van afgelopen dinsdag ook een oproep van de sportscholen staan. Ook zij verzuchtten dat het voorkomen van Corona meer inhoudt dan handen wassen en 1,5 meter afstand. Het gaat immers ook om uw immuunsysteem. Als dat goed werkt, wordt u immers veel minder (lang) ziek. Terecht werd er gezegd dat er flink wat mis is met de leefstijl van de Nederlander. En natuurlijk niet alleen van de Nederlander, Corona is immers wereldwijd een probleem!! De sportschool eigenaren gaven aan dat zij het idee hebben dat sporten niet serieus genomen wordt. En dát verwoord ook mijn gevoel. Je bent wat je eet, letterlijk! Alle voedingsstoffen die u eet en drinkt of juist niet eet en drinkt, bepalen de opbouw van onze lichaamscellen. Dit proces gaat de hele dag, 24 uur, door. Eet u voedsel met vitamines en mineralen, dan bouwt u die in. Daarbij zijn de vitamines en mineralen nodig om ALLE processen in ons lichaam te laten verlopen zoals zij moeten verlopen. En natuurlijk heeft u ook de macronutriënten eiwitten, vetten, koolhydraten en watert nodig. Maar eet u junkfood dan bouwt u dat in. En wat zou u nu beter beschermen tegen Corona? Waarschijnlijk denkt u nu dat u geen junkfood eet. Mensen denken hierbij aan patat en snacks. Als zij af en toe fruit eten, is het vast wel goed. Maar zoals ik vorige week al schreef: wij eten inmiddels hoofdzakelijk “ultra-bewerkt" voedsel. 50-60% van wat wij eten, is ultra-bewerkt voedsel. En even voor uw beeldvorming: in dit voedsel zit nauwelijks nog vitamines en mineralen. Of het is er weer aan toegevoegd omdat het bij de bereiding verloren is gegaan. Het mag dan op het oorspronkelijke niveau gebracht worden. Hierbij kunt u denken aan sinaasappelsap uit een pak. Door de bereiding zit er nog nauwelijks vitamine C in, maar het mag tot het oorspronkelijke niveau worden aangevuld. De hele supermarkt staat vol met dit soort producten. En waar ik bang voor ben is dat nu de supermarkt bijna als enige winkel open mag blijven, wij daar veel te vaak dit soort ultra bewerkt voedsel gaan kopen. Of verwacht u de supermarkt uit te lopen met alleen een bos wortelen en een paprika? Ik ook niet. Dat zou niet reëel zijn. Maar wellicht is het niet zo’n raar idee om juist nu eens kritisch naar uw eetgedrag te kijken. Zoals ik al eerder schreef hebben veel mensen met Corona overgewicht. Maar ook zonder overgewicht kunt u behoorlijk minder fit zijn, omdat u slecht of onvolwaardig eet. Wilt u meer weten of dit jaar nog aan de slag? Neem dan contact met ons op!


© 2020 Libra Dieetadvisering
Libra is ook gevestigd in:
Drenthe: Assen, Emmen, Emmer Compascuum, Klazienaveen, Nieuw Weerdinge en Sleen
Friesland: Akkrum(hoofdlocatie), Franeker, Garijp, Grou, Harlingen, Leeuwarden, Makkum, Nij Beets, Noordwolde, Oostermeer, Sexbierum, Sneek en Tijnje.
Overijssel: Kuinre, Oldemarkt.
Hoofdvestiging: Dringelstrjitte 3 - 8491 CR  Akkrum - Tel.: 0566-651991 - E-mail: info@libra-dieetadvisering.nl
Terug naar de inhoud