Voeding heeft invloed op het ontstaan van dementie

Ga naar de inhoud

Voeding heeft invloed op het ontstaan van dementie

Libra dieetadvisering
Gepubliceerd door Irene Kieftenburg in Dieetcoach · 31 augustus 2022
Britse wetenschappers deden onderzoek naar de relatie tussen voeding en dementie. Uit dit onderzoek blijkt dat mensen die grote hoeveelheden sterk bewerkt voedsel eten, meer risico lopen om op latere leeftijd dementie te ontwikkelen. Het slechte nieuws hierbij is dat er steeds meer sterk bewerkt voedsel in de winkels ligt. Het goede nieuws is dat aanpassingen naar gezondere voeding ook kunnen leiden tot een verlaging van het risico.  

Het onderzoek vond plaats onder 72.083 Britten van 55 jaar en ouder. De wetenschappers analyseerden de gegevens en brachten de personen onder in vier even grote groepen. Deze groepen werden gebaseerd op de gebruikelijke eetgewoonten. Van mensen die het minst vaak  sterk bewerkt voedsel eten tot mensen die dat erg vaak doen. Na een periode van 10 jaar hadden 518 personen een vorm van dementie ontwikkeld. Uit de groep mensen die het minst vaak sterk bewerkt voedsel eet (zo’n 9 procent van hun dagelijkse eetpatroon), bleken 105 mensen na 10 jaar dementie te hebben ontwikkeld. In de groep met hoge consumptie van sterk bewerkt voedsel (gemiddeld 28 procent van hun dagelijkse eetpatroon) kregen 150 mensen de diagnose dementie. Volgens de onderzoekers is er sprake van een sterk verband tussen de consumptie van bewerkte voedingsmiddelen en het ontwikkelen van dementie, ook na correctie voor onder meer geslacht, familiegeschiedenis, kwetsbaarheid voor hartziekten en andere beïnvloedingsfactoren. Een toename per 10 procent van de dagelijkse inname van sterk bewerkte voeding gaat in het onderzoek gepaard met een 25 procent hoger risico op dementie. Volgens de onderzoekers toont het nieuwe onderzoek niet alleen aan dat sterk bewerkte voeding een verband heeft met een verhoogd risico op dementie, maar ook dat overschakelen op gezondere alternatieven echt kan lonen. Wie 10 procent sterk bewerkt voedsel in het eetpatroon vervangt door onbewerkt voedsel, kan het risico op de ontwikkeling van dementie met 19 procent verlagen!! “Onze resultaten laten zien dat als je 50 gram bewerkt voedsel per dag, bijvoorbeeld 1 chocoladereep, vervangt door 50 gram onbewerkt voedsel, bijvoorbeeld een halve appel, je risico op dementie met 3 procent vermindert”, aldus wetenschapper Huiping Li. Volgens de onderzoekers is sterk bewerkt voedsel niet alleen ongezond vanwege hoge gehaltes aan suiker, zout en vet. Sterk bewerkt voedsel bevat vaak ook onnodige toevoegingen, stoffen die ontstaan zijn tijdens de hoge verhitting van het voedsel en/of stoffen die afkomstig zijn van de verpakking. “Van al die stoffen is in eerdere studies al aangetoond dat ze negatieve effecten kunnen hebben op het denkvermogen en het geheugen van de mens”, aldus Li. Al eerder was ook in een Amerikaans onderzoek aangetoond dat ook niet-overdraagbare chronische ziekten zoals het metabool syndroom (dit is een ziektebeeld waarbij het gewicht te hoog is, vaak gecombineerd met een hoge bloeddruk en een te hoog cholesterolgehalte), diabetes type 2, hart- en vaatziekten en kanker vaker voorkomen door het eten van sterk bewerkt voedsel. Onder sterk bewerkt voedsel vallen dan dus voedingsmiddelen als suiker, geraffineerde granen, chips, ijs, hamburgers, pizza en frisdrank. Het aandeel van sterk bewerkte voedingsmiddelen in de totale voeding is inmiddels toegenomen tot meer dan 60 procent!! Tegelijkertijd is de consumptie van onbewerkte voedingsmiddelen als verse groente, fruit, vis, peulvruchten, vlees, eieren, ongezouten noten, olijfolie, zuivel, volkorenbrood, volkoren graanproducten, aardappelen en water, afgenomen. Sterk bewerkt voedsel bevat nog nauwelijks vitamines en mineralen. Juist vitamines en mineralen zijn nodig om jouw lichaam in een goede conditie te houden. Te weinig vitamines en mineralen maakt je op termijn ziek en vaak ook te zwaar. En bedenk ook dat het bewerkte eten vol met stoffen zit, die je juist aanzetten tot overeten. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op!


© 2024 Libra voeding en coaching BV
Libra is ook gevestigd in:
Drenthe: Assen, Emmen, Emmer Compascuum, Klazienaveen, Sleen en Wilheminaoord.
Friesland: Akkrum (hoofdlocatie), Franeker, Garijp, Grou, Harlingen, Leeuwarden, Makkum, Noordwolde, Nij Beets, Oostermeer, Sexbierum en Tijnje.
Overijssel: Kuinre en Oldemarkt.
Groningen: Ter Apel.
Hoofdvestiging: Dringelstrjitte 3 - 8491 CR  Akkrum - Tel.: 0566-651991 - E-mail: info@libra-dieetadvisering.nl
Terug naar de inhoud