Voedselverspilling

Ga naar de inhoud

Voedselverspilling

Libra dieetadvisering
Gepubliceerd door Irene van der Vuurst in Dieetcoach · 8 augustus 2021
Tags: Voedselverspilling
Deze week had mijn zoon mijn voorraadkast opgeruimd. Hij had een krat vol spullen verzameld waarbij de ten minste houdbaar tot datum (net) was verstreken. Volgens hem kon het spul allemaal regelrecht de vuilnisbak in. Ik was het hier niet mee eens. Hoe zit het nu met de ten minste houdbaar tot datum? Is het voedsel na deze datum echt niet goed meer? En hoe is het eigenlijk met uw voedselverspilling gesteld?

In Nederland wordt er om de drie jaar gemeten hoe het met onze voedselverspilling is gesteld. De laatste keer was in 2019. Bij dit onderzoek zijn letterlijk vuilniszakken leeg gekiept om te kijken wat de samenstelling van ons afval is. Uit dit onderzoek bleek dat in 2019 34,3 kilo vast voedsel per persoon per jaar wordt weggegooid. Dit is een verbetering ten opzichte van drie jaar eerder. Toen was het 41,2 kilo. Hierbij is overigens de definitie voor levensmiddelenafval “delen van levensmiddelen die voor menselijke consumptie bestemd zijn”. Levensmiddelen afval gaat ook door de gootsteen of door het toilet. Om deze route te onderzoeken wordt er gebruik gemaakt van zelfrapportage. Van het verspilde eten gaat 38% naar de GFT bak, 30% naar het restafval, 26% gaat door de gootsteen of door het toilet, 4% gaat naar dieren en 3% is overig afval en verdwijnt bijvoorbeeld naar de composthoop. Met name koffie, thee en zuivelproducten verdwijnen in de gootsteen of het toilet. Bij de berekening van het verspilde voedsel zijn alleen dikke vloeistoffen en zuivel meegerekend. Dus koffie en thee worden niet meegenomen als zijnde voedselverspilling. Er is een top 10. Hierin staan brood en deegwaren bovenaan. Gevolgd door zuivel, groente, fruit, aardappelen, sauzen en vetten, vlees en vleeswaren, pasta, gebak en koek, snoep en snacks en rijst. Mensen onderschatten zelf de eigen voedselverspilling. In 2017 is er een onderzoek geweest dat pleitte voor het afschaffen van de Tenminste Houdbaar Tot-datum (THT-datum) op de verpakking. Als deze datum wordt vervangen door de term ”lang houdbaar” verdwijnt, volgens dit onderzoek, 31 procent minder in de vuilnisbak. Hierbij wordt dan verwacht dat met name houdbare producten als koffie en thee, vis in blik, stroop en sappen uit pak niet onnodig worden weggegooid. Consumenten zijn bang ziek te worden als ze ”ouder” voedsel eten of omdat ze denken dat de kwaliteit van het product niet meer goed genoeg is. Onze neus kan dan zeker worden ingezet. Maar ook onze ogen. Zelf proef ik ook altijd een heel klein beetje om in te schatten of een product nog kan. Als de reuk en smaak afnemen, is dit wellicht geen goed idee. Minder in huis halen is natuurlijk ook een goed plan. In mijn geval zou dat werken, want de meeste producten die mijn zoon weg wilde gooien, heb ik in de aanbieding aangeschaft. Vaak de 2e voor de helft van de prijs of zoiets. En dan bedenkend dat het altijd wel van pas komt. Het was bij mij vooral meel, vis in blik en inderdaad deegwaren als rijst en macaroni, die ik de afgelopen jaren veel minder ben gaan eten. Ik heb al een begin gemaakt door mais uit blik, geen idee waarom ik dat heb gekocht, te verwerken in een hartig brood met ei en amandelmeel. Dus de krat raakt al een beetje leeg 😊. Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op!


© 2022 Libra Dieetadvisering
Libra is ook gevestigd in:
Drenthe: Assen, Emmen, Emmer Compascuum, Klazienaveen, Sleen en Zuidlaren
Friesland: Akkrum (hoofdlocatie), Franeker, Garijp, Grou, Harlingen, Leeuwarden, Makkum, Nij Beets, Noordwolde, Oostermeer, Sexbierum en Tijnje.
Overijssel: Kuinre en Oldemarkt.
Hoofdvestiging: Dringelstrjitte 3 - 8491 CR  Akkrum - Tel.: 0566-651991 - E-mail: info@libra-dieetadvisering.nl
Terug naar de inhoud