Waarom is voedingssupletie nodig?
Gepubliceerd door Irene van der Vuurst in Dieetcoach · 17 februari 2021
Zoals
vorige week beloofd, schrijf ik deze week een artikel over de noodzaak en het
beoordelen van de kwaliteit van voedingssupplementen.
Allereerst even iets
over de noodzaak van voedingssuppletie. Natuurlijk kunt u alle benodigde
vitamines en mineralen uit uw voeding halen. Maar onze Westerse voeding is rijk
aan zogenaamde lege calorieën. Dat wil zeggen dat de voeding wel energie levert
(vooral uit koolhydraten en vetten) maar door de bewerking nog nauwelijks
vitamines en mineralen bevat!! En juist deze zijn nodig om de gegeten of
gedronken energie ook in het lichaam om te zetten in energie. Die energie
gebruikt u dan niet alleen om het hart te laten kloppen en om adem te halen, maar
ook voor de vorming en instandhouding van allerlei processen in het lichaam. En
bij deze processen zijn dan ook weer vitamines en mineralen nodig. Een
voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de vorming van ons “gelukshormoon” serotonine
uit het aminozuur tryptofaan. Een aminozuur is een in stukjes geknipt eiwit.
Uit serotonine maakt u dan in de avonduren weer melatonine. Het hormoon om in
te slapen én door te slapen. Dit is echt slechts een voorbeeld van wel
miljarden reacties in uw lichaam. Allemaal gericht op overleving en als u goed
in de voedingsstoffen zit, ook gericht op een fijn leven. Wie wil dat nou niet?
Dus even terug. U kunt zo optimaal eten dat u alles wat u nodig heeft binnen
krijgt. Maar dan zult u wel zelf in de keuken moeten staan. Alle makkelijke en
kant-en-klaar producten, maar ook de soepen, sauzen, smaakmakers met zout (denk
aan de “Wereldgerechten”), krokante muesli’s, koek, chips, chocolade, drop,
snoep, gezoete zuivel, bewerkte oliën, etc. etc. dragen echt niet bij aan het
binnenkrijgen van voedingsstoffen. Tenminste niet aan vitamines en mineralen.
Wel aan de macrovoedingsstoffen eiwitten, vetten en koolhydraten. Waar u
energie uit haalt en, in het geval van eiwitten en de juiste vetzuren, ook
weefsels mee op kunt bouwen. Zelf de ingrediënten verzamelen en bereiden zonder
onnodige toevoegingen zorgt er ook voor dat u meer vitamines en mineralen
binnenkrijgt. Een tweede belangrijk aspect bij het nemen van
voedingssupplementen is het feit dat u ze ook op wilt nemen. Een goedkoop
supplement dat door uw darmwand niet opgenomen kan worden, ligt duur te wezen
in het toilet… En ja, ook de werking van uw darmen hangt af van
voedingsstoffen. Die dus in uw voeding horen te zitten. Hier zal ik in de
toekomst nog eens op in gaan. Nu eerst weer even terug naar de opneembaarheid.
Hoe kunt u als leek inschatten hoe het met de opneembaarheid van het
voedingssupplement gesteld is? Dit kunt u lezen. Stel er zit vitamine B6 in een
voedingssupplement. Als er alleen op staat vitamine B6 dan kunt u er van uit gaan
dat dit een slecht opneembare variant is. Een fabrikant die de juiste vitamine
B6 in het product heeft gedaan, dit is pyridoxaal-5-fosfaat, zal dit altijd
willen vermelden. Deze vorm is immers duurder. De goedkopere variant
pyridoxamine kan het lichaam niet altijd goed opnemen in de darm en omzetten in
het lichaam. Het gevaar van stapeling bestaat dan met als gevolg neurologische
klachten. Dit is niet het geval bij geactiveerde vitamines!! Daarbij is het bij
mineralen zo dat zij als zij aan een goed opneembare binding zitten, de pillen
groter worden. Bijvoorbeeld magnesium. Als dit gebonden is aan een organische
verbinding als citraat, malaat of tauraat worden de pillen groter. Een
magnesiumoxide is lekker compact, maar dus ook slecht opneembaar. Een kleine
pil is dus vaak, zeker bij mineralen, een slecht opneembare pil. Weer mooi voor
uw toilet. Een derde aspect is het verschil tussen natuurlijk en synthetische
vitamines. Vitamines zijn soms beter werkzaam in de natuurlijke variant.
Bijvoorbeeld vitamine E is een vitamine die in de natuurlijke vorm veel
krachtiger is dan in de synthetische vorm. Bij vitamine C maakt het niet veel
uit. Ook de synthetische vorm hiervan is goed werkzaam in ons lichaam. Wel is
bij vitamine C de aanwezigheid van bioflavonoïden belangrijk omdat de vitamine
dan betere opgenomen wordt. Ook in de natuur zitten deze stoffen bij de
vitamine C, zoals in fruit. Vitamine C gebonden aan een mineraal geeft minder
klachten in het maagdarmkanaal. Ook de vorm, tabletten, poeder of een vloeistof
speelt een rol. Hier ga ik volgende week op in. Al met al is het dus nog best
ingewikkeld om uw supplement te beoordelen. Wilt u nu al meer weten? Neem dan
contact met ons op!