We drinken al meer water, maar het kan beter

Ga naar de inhoud

We drinken al meer water, maar het kan beter

Libra dieetadvisering
Gepubliceerd door Irene Kieftenburg in Dieetcoach · 31 mei 2023
Tags: drinken
Nu het weer wat warm wordt, is het vaak makkelijker om water te drinken. De Nederlander drinkt eigenlijk liever suikerhoudende dranken. Maar waarom is water drinken echt beter??

In een Voeding Nu van twee jaar geleden kwam ik een artikel tegen met de titel “Wat drinkt Nederland?”. Dit bracht mij op het idee om eens op te zoeken hoe wij het nu doen in Nederland. We drinken gemiddeld 1,8 liter niet-alcoholische dranken per dag. Van deze 1,8 liter bestaat 43% uit water, 20% uit (kruiden)thee, 19% uit koffie en 15% uit frisdranken en verdunde siropen en de overige 3% zijn andere dranken zoals groente- en vruchtensappen.  
In het onderzoek is niet gekeken of in de gedronken koffie en thee suiker wordt gedaan. Eigenlijk kun je volgens mij dus niet zoveel met al deze metingen omdat ze helemaal niet volledig zijn. Thee of koffie met suiker kan ook, net als frisdrank, belastend voor het lichaam zijn, afhankelijk hoeveel klontjes suiker je erin doet. In frisdrank zit snel 20 gram suiker per glas. Dit zijn 5 suikerklontjes. Light varianten hebben vaak minder suiker per glas of alleen zoetstoffen. Die overigens ook niet geweldig zijn, zie mijn artikel van vorige week. Gewoon puur water drinken, is eigenlijk het allerbeste. Maar waarom eigenlijk? Water is allereerst heel belangrijk om energie in ons lichaam te maken. In al onze cellen zitten energiefabriekjes, de mitochondriën, waarin energie gemaakt wordt met behulp van onder andere water. Bij te weinig drinken ontstaat een vermoeid gevoel. Daarbij helpt water ook om onze gewrichten, spieren en huid in een optimale toestand te brengen. Vocht werkt dan als een soort schokdemper. Het helpt bij overgewicht om de afvalstoffen die vrij komen bij gewichtsverlies uit te scheiden. Water voor de maaltijd nemen, wordt wel gedaan om minder te gaan eten. Er kan hoofdpijn ontstaan als wij onze afvalstoffen niet goed kunnen uitscheiden. Ook door te weinig drinken kun je hoofdpijn krijgen als gevolg van uitdroging. Voor een goede ontlasting zijn beweging, vezel- en vochtinname van groot belang. Wie weinig drinkt kan problemen met de ontlasting krijgen. Dus ook hier helpt water drinken wel degelijk. Water is heel belangrijk voor het vervoer van stoffen door het lichaam. Het speelt ook een rol bij het regelen van de lichaamstemperatuur. Zonder water is leven niet mogelijk. Onder normale omstandigheden is de hoeveelheid water die het lichaam uitscheidt in evenwicht met de hoeveelheid water die het binnenkrijgt. Het lichaam scheidt water uit via urine en ontlasting, maar ook via de huid (zweet) en via de longen in de vorm van uitgeademde lucht. In sommige gevallen kan het lichaam vocht vasthouden of uitdrogen, dan raakt de vochtbalans verstoord. Bij het gebruiken van grote hoeveelheden vocht wordt het teveel aan water gemakkelijk uitgescheiden. Pas als de nieren of het hart niet goed werken kan het lichaam vocht gaan vasthouden. Al het vocht dat het lichaam verliest of verbruikt, moet worden aangevuld. Als je niet tijd voldoende drinkt of bij extreme omstandigheden (zoals zware inspanning, een hoge omgevingstemperatuur of ziekte), droog je uit. Wanneer je dorst krijgt, is het lichaam al aan het uitdrogen. We hebben ongeveer 1,5 tot 2 liter vocht per dag nodig, naast het vocht dat in ons vaste voedsel zit. Water is dan dus de beste keuze. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op!  


© 2022 Libra Dieetadvisering
Libra is ook gevestigd in:
Drenthe: Assen, Emmen, Emmer Compascuum, Klazienaveen, Sleen en Zuidlaren
Friesland: Akkrum (hoofdlocatie), Franeker, Garijp, Grou, Harlingen, Leeuwarden, Makkum, Nij Beets, Noordwolde, Oostermeer, Sexbierum en Tijnje.
Overijssel: Kuinre en Oldemarkt.
Hoofdvestiging: Dringelstrjitte 3 - 8491 CR  Akkrum - Tel.: 0566-651991 - E-mail: info@libra-dieetadvisering.nl
Terug naar de inhoud