Welvaartsziekten ontstaan niet door teveel vet maar door teveel bewerkt eten

Ga naar de inhoud

Welvaartsziekten ontstaan niet door teveel vet maar door teveel bewerkt eten

Libra dieetadvisering
Gepubliceerd door Irene van der Vuurst in Dieetcoach · 26 januari 2022
Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat de inname van verzadigd vet de afgelopen 200 jaar drastisch is gedaald. Toch is er een enorme toename van welvaartsziekten. Wat wel opvallend is dat de inname van bewerkt voedsel drastisch is toegenomen. En juist de toename van bewerkte voeding gaat dus gelijk op met de toename van welvaartsziekten!! Verzadigd vet krijgt de schuld, maar is de oorzaak dus niet. Helaas is dit ook zo in ons eigen land. Nog steeds hebben wij te maken met onterechte ‘let op vet’ campagnes en met teveel bewerkt voedsel in de schappen.

De wetenschappers onderzochten de voedselconsumptie van Amerikanen tussen 1800 en 2019 op basis van onder meer historische bronnen afkomstig van de overheid. Ook keken ze naar het aantal nieuwe gevallen van niet-overdraagbare chronische ziekten zoals het metabool syndroom (dit is een ziektebeeld waarbij het gewicht te hoog is, vaak gecombineerd met een hoge bloeddruk en een te hoog cholesterolgehalte), diabetes type 2, hart- en vaatziekten, kanker en de ziekte van Alzheimer. Dit worden ook wel welvaartsziekten genoemd, omdat het aantal nieuwe gevallen stijgt naarmate de welvaart toeneemt. De meest opvallende verandering in de Amerikaanse voeding is volgens de onderzoekers een toegenomen consumptie van (sterk) bewerkte voedingsmiddelen als suiker, geraffineerde granen, chips, ijs, hamburgers, pizza en frisdrank. Het aandeel van (sterk) bewerkte voedingsmiddelen in de totale voeding was in 1800 minder dan 5 procent en is inmiddels toegenomen tot meer dan 60 procent!! Dit is echt een absurd hoge toename. Tegelijkertijd is de consumptie van onbewerkte voedingsmiddelen als verse groente en fruit afgenomen. De inname van verzadigd vet uit dierlijke producten is over de jaren heen afgenomen door een verminderde consumptie van onder meer volle melk, boter en rood vlees. De totale inname van verzadigd vet is relatief stabiel gebleven door een toename van plantaardige bronnen van verzadigd vet als margarine. Volgens de onderzoekers spreken hun bevindingen de heersende opvatting tegen dat het Amerikaanse dieet steeds meer verzadigd vet uit dierlijke producten is gaan bevatten. Zij concluderen juist dat de inname van dierlijk vet daalde terwijl het aantal nieuwe gevallen van niet-overdraagbare chronische ziekten toenam. De onderzoekers concluderen op basis van hun onderzoek dat suikers en geraffineerde granen eerder een verband houden met de toename van welvaartsziekten dan verzadigd vet. De sterkste relatie zien zij met (sterk) bewerkte voedingsmiddelen. Ja, voor mij is dit echt niets nieuws onder de zon. Maar voor jou wellicht wel. Sterk bewerkt voedsel bevat nog nauwelijks vitamines en mineralen. Juist vitamines en mineralen zijn nodig om jouw lichaam de extra energie (kcal) die gegeten wordt met de sterk bewerkte voeding ook echt te kunnen verwerken. Zou het niet zo zijn dat we juist daardoor ook zoveel in gewicht toenemen? Niet alleen door meer energie in de voeding en minder beweging, maar juist door te weinig voedingsstoffen krijg je een te trage stofwisseling die alles nog verergert… Te weinig vitamines en mineralen maakt je op termijn ziek. En bedenk ook dat het bewerkte eten vol met stoffen zit, die je juist aanzetten tot overeten (zie ook mijn column van november 2021). Extra wrang is het dat groente en fruitinname afneemt. De prijs speelt wellicht hierbij een rol, maar onze regering kan de gewenste verlaging van het btw-tarief op groente en fruit voorlopig niet doorvoeren, omdat de ict-systemen van de Belastingdienst dat 'niet aankunnen'. Hoezo?? Kennelijk houden we de bevolking liever ziek en schrijven we flink medicatie voor. Daarbij blijven we de bewerkte voedingsmiddelen toestaan. Wanneer worden wij eens wakker met zijn allen? Misschien wil jij naar aanleiding van dit onderzoek wel eens kijken naar de verbeterpunten in jouw voedingspatroon? Neem dan contact met ons op!


© 2022 Libra Dieetadvisering
Libra is ook gevestigd in:
Drenthe: Assen, Emmen, Emmer Compascuum, Klazienaveen, Sleen en Zuidlaren
Friesland: Akkrum (hoofdlocatie), Franeker, Garijp, Grou, Harlingen, Leeuwarden, Makkum, Nij Beets, Noordwolde, Oostermeer, Sexbierum en Tijnje.
Overijssel: Kuinre en Oldemarkt.
Hoofdvestiging: Dringelstrjitte 3 - 8491 CR  Akkrum - Tel.: 0566-651991 - E-mail: info@libra-dieetadvisering.nl
Terug naar de inhoud