Per 1 juli gaat de nieuwe alcoholwet in. Dit heeft als doel het verminderen van ons alcoholgebruik. Een goede zaak want alcohol maakt meer kapot dan je lief is…
In Libelle 27 van dit jaar las ik een artikel over valpreventie. Het artikel ging in op de oorzaken van vallen. Verminderde mobiliteit werd als risicofactor genoemd en ook het gebruik van medicatie. Om vallen en botbreuken te voorkomen werd aangeraden om in beweging te blijven. Er stond helemaal niets in over hoe je botten gezond en sterk houdt met gezonde voeding. Een gemiste kans, dus vandaar deze aanvulling.
Op 10 juni vond het VoedingNL21 congres “Vet en metabole gezondheid” plaats. Uit dit congres kwam de conclusie dat een eiwitrijke, koolhydraatarme voeding gewichtstoename, na bewust gewichtsverlies voor een derde kan verminderen. Veel mensen die (snel) afvallen, komen immers ook weer aan.
Recent is de biomedische wetenschapper Florence Baert in Leuven aan de Katholieke Universiteit gepromoveerd op een onderzoek naar de voedingstoestand van mensen met Parkinson. Haar conclusie is dat dieetadviezen kunnen leiden tot een betere voedingstoestand en symptoomverlichting.
In de Leeuwarder courant van vrijdag 28 mei stond een artikel over de prijs van gezonde voeding ten opzichte van ongezond eten. Ook zonder het artikel te lezen, weet u het antwoord al. Ongezonde voeding is goedkoper geworden en gezond eten duurder.